Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk ekonomisinin 141 ülke ekonomisi arasında 121’inci sırada ve Bangladeş ile Surinam’ın gerisinde olmasının, Kıbrıs Türk halkının layık olduğu bir noktada bulunmadığının somut göstergesi olduğunu söyledi.

Akıncı, Rum yetkililerin “Güzelyurt yoksa çözüm olmaz” yönündeki açıklamalarına karşılık “Kimse bizden Kuzey Kıbrıs’ta yaşamı dondurmamızı beklemesin, Güzelyurt veya başka bir konuda suçlu arayacaklarsa dönüp aynaya baksınlar. 2004’te referandumu hatırlasınlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Ticaret Odası’nın düzenlediği Kuzey Kıbrıs Rekabet Edebilirlik Forumu’ndaki konuşmasında, “Kuzey Kıbrıs Ekonomisi Rekabet Edebilirlik Raporu’nda yer alan verilerin bir ayna olduğunu”, bundan yakınmak yerine ekonominin nasıl iyileştirilebileceğinin yollarını bulmak gerektiğini ifade etti.

“TEŞHİSİ KONAN HASTALIKLAR TEDAVİ EDİLEMEZSE VAR OLAMAYIZ”

Raporda teşhisi konan pek çok “hastalık” tedavi edilemezse bunun “var olamamak” anlamına geldiğini belirten Akıncı, Kıbrıs Türk toplumunun Avrupa Birliği’nde var olmayı hedefleyen bir toplum olarak, AB ülkeleriyle yarışabilme konumuna gelebilmenin ciddi bir görev olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk ekonomisinin 121’inci sırada olmasına da atıfta bulunan Akıncı, “Bangladeş ve Surinam gibi ülkelerden daha geride olmak bizim layık olduğumuz noktada olmadığımızı gösteren çok somut bir veri” dedi.

“KONUŞUYORUZ KONUŞUYORUZ… İRADE VE KARARLIKTA TÖKEZLİYORUZ”

Rekabet Edilebilirlik Raporu verilerine işaret eden Akıncı, belirlenecek yol haritalarında yürüme, irade ve kararlılığını göstermek gerektiğini söyledi.

Akıncı, “Kıbrıs sorunu bağlamında da bu aynıdır. Konuşuyoruz, konuşuyoruz, iş irade ve kararlılığa geldi mi orada tökezleniyor” dedi.

1457092036.jpg

ÇÖZÜM SÜRECİ

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk Masası’nın Avrupa Komisyonu Bölgeler Komiserliği’nden alınarak doğrudan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis’in sorumluluğu altına alınmasının “olumlu karşıladığını” kaydeden Akıncı ancak, konuyla ilgili olarak Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis’in adaya gerçekleştirmekte olduğu üç günlük ziyaret çerçevesinde, programında Kıbrıs Türk tarafına 15 dakika ayırmasını eleştirdi.

“Avrupa Birliği ile yakın ilişki istiyoruz, kendimizi orada görüyoruz. Bu ilişkinin gelişmesini arzu ederken böyle bir tavırla karşılaşmak bizleri derinden üzmüştür, yaralamıştır. Neden? Çünkü Kıbrıs Türk halkını AB’ye hazırlamaktan bahsediyoruz ve bundan sorumlu olacak olan bir komiserden bahsediyoruz” diyen Akıncı, “bu yeni görev” nedeniyle, ziyaret önceden planlanmış olsa dahi, Kıbrıs Türk toplumuna daha çok vakit ayrılması gerektiğini ifade etti.

“KIBRIS TÜRK HALKININ RENCİDE EDİLMESİ, SON DERECE CİDDİ BİR YANLIŞTIR”

Avrupa Birliği’nin sadece hükümetlerin değil halkların birliği de anlamına geldiğini kaydeden Akıncı, “Kıbrıs Türk halkının bu konularda rencide edilmesi, son derece ciddi bir yanlıştır” dedi.

Böyle yanlışların yapılmaması temennisinde bulunan Akıncı, geçmişte Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Junker, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Kıbrıs Türk tarafında temaslarda bulunduğuna işaret etti.

GÜZELYURT...

Kıbrıs Rum Yönetimi yetkililerinin “Güzelyurt yoksa çözüm olmaz” yönündeki açıklamalarına atıfta bulunarak, Kıbrıs sorunu bağlamındaki müzakereleri masada yürütmek ve basın üzerinden yapmak istemediklerini ancak yine zorlandıklarını kaydeden Akıncı, “Böyle bir demeç, henüz daha toprak konusu masada ele alınmadığı bir zamanda veriliyor” dedi.

Rum yetkililerin bu açıklamaları Güzelyurt’ta yapılan veya öngörülen yatırımlar üzerine yaptığını kaydeden Akıncı, bir yandan Kıbrıs sorununu çözmeye çalışırken, Kıbrıs Türk halkının gelişiminin de ertelenmemesi gerektiğini, Kıbrıs Türk tarafının gelişiminin olası bir çözümde AB’de Kıbrıs Türk halkının daha rahat yer alması anlamına geleceğini söyledi.

1457092037.jpg

“SUÇLU ARAYACAKLARSA DÖNÜP AYNAYA BAKSINLAR”

Akıncı,”Kimse bizden Kuzey Kıbrıs’ta yaşamı dondurmamızı beklemesin, Güzelyurt veya başka bir konuda suçlu arayacaklarsa dönüp aynaya baksınlar. 2004’te referandumu hatırlasınlar” dedi.

Müzakerelerde, “yer adı, yüzdelik ve harita konusunun, güvenlik ve garantiler meselesinin ele alınacağı aşamanın hemen öncesinde ele alınmasının kararlaştırıldığını kaydeden Akıncı, “Bu ortak karardı. İki tarafın müzakere süreci bağlamında anlaştığı bir husustur” diye konuştu.

KIBRIS RUM KESİMİNE ÇAĞRI

Basın üzerinden toprak konusu müzakere etme anlayışının kabul edilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Rum kesiminin konuyu bir sonraki toplantıya getirmesi halinde, verilecek cevabın bugünkü ifadeleri olacağını kaydetti.

Akıncı, karşılıklı suçlama oyununa girmek istemediklerini ancak kendilerini her zaman yöneltilen suçlamalara yanıt verme pozisyonunda bulduklarını ifade ederek, kimseyi suçlama niyetinde olmadıklarını ama “muhataplarının da aynı davranışı sergilemesini” arzu ettiklerini söyledi.

1457092038.jpg