Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısını görüşmek üzere toplandı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplanan genel kurulun gündeminde Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi bütçeleri bulunuyor.

Genel Kurul ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Bütçesi’ni görüşmeye başladı.
Hükümeti oluşturan CTP-UBP milletvekillerinin tümünün katılımıyla açılan genel kurul toplantısında, grevde olan katipler yerine Meclis Yasalar ve Tutanaklar Müdürü Seral Fırat görev yaptı.

Yasa tasarısının görüşülmesinin öncesinde bilgiye sunuşlar yapıldı. Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı’nın Avrupa Parlamentosu heyetine ilişkin kararı okundu. Karara göre heyete TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler’in de dahil edilmesi oybirliğiyle kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı Bütçesi’nin görüşülmesine DP-UG Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu’nun konuşmasıyla başlandı.

Arabacıoğlu, Kıbrıs konusuna değinerek, Kıbrıs müzakerelerinde ülkenin ve halkın geleceğinin söz konusu olduğunu ve sürecin büyük önem taşıdığını belirterek, Mart veya Mayıs’ta referandum yapılması söylemlerinin yapıldığına, Rum tarafında seçimlerin ertelenmesi için söylemler olduğuna işaret etti.

Bunların, Kıbrıs müzakere sürecinin ne kadar hassas ve hızlı şekilde sürdüğünün göstergesi olduğunu, bu yüzden Kıbrıs Türk tarafının bu konuya daha ciddiyetle yaklaşması ve halkı gerekli ölçüde bilinçlendirmesinin önemine değindi.

Geçmişte ortaya konan planları Rum tarafının reddettiğini, Kıbrıs Türk halkının da her zaman çözümden yana tavır sergilediğini ifade eden Arabacıoğlu, bu yüzden Kıbrıs Türk halkının kendi arasında birbirini suçlamak yerine ülkede bir barış olduğunun görülmesini istedi, ülkede eksik olanın eşit bir anlaşma olduğunu kaydetti.

Arabacıoğlu, liderler ile müzakereciler arasında yoğun temaslar olduğunu, görüşmelerin sıkı bir şekilde sürdürüldüğünü belirterek; nüfus, vatandaşlıklar, toprak, kamu çalışanları, mülkiyet, garantiler gibi konularda görüşlerini ortaya koydu.

Mustafa Arabacıoğlu, iki kesimliliğin kesinlikle sulandırılmaması gerektiğini, toprak konusunda kriterlerin kesin olarak belirlenmesinin şart olduğunu, çünkü şu anda Annan Planı döneminden geride olduklarını öne sürdü.

Müzakere masasında tüm konuların görüşüldüğünü ve bunların BM tutanaklarına girdiğini ifade eden Arabacıoğlu, bu yüzden masada konuşulan toprak, nüfus gibi konularda çok dikkatli olunması gerekliliğine değindi.

Arabacıoğlu, tüm bu konuların iyi düşünülmemesi durumunda ileride başlarının çok ağrıyacağı uyarısında bulunarak, her zaman Rumların bir adım önünde yer alacak adımlar atılması gerektiğini, çözümün AB’nin birincil hukuku haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Arabacıoğlu, yönetim ve güç paylaşımı konusundaki görüşlerini de paylaşarak, bu konuda günün sonunda azınlık haklarına sahip olabileceklerini ifade etti.

Arabacıoğlu, tüm bunları birilerini yıpratmak için değil, gerekli önlemleri almak için söylediğini dile getirdi.

CTP Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman da, arada yerinden söz alarak, ortak açıklamayı anımsattı, sürecin Annan Planı’ndaki gibi olmadığını söyledi.

Arabacıoğlu da, bu yüzden daha dikkatli olunması gerektiğini ve imzalar atılmadan önce Kıbrıs Türk tarafının üzerine düşen görevi doğru şekilde yerine getirmesinin önemine değindi, anlaşma içerisinde olabilecek gizli saklı maddelerin, tuzakların özellikle mülkiyet ve toprak konusunda iyi değerlendirilmesini istedi. Arabacıoğlu, referanduma gitmeden önce bunların önem taşıdığını kaydetti.