Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nda Cumhurbaşkanlığı bütçesini görüşmeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı’nın 26 milyon 913 bin 100 TL’lik bütçesi görüşmesinde TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de söz aldı.

ANGOLEMLİ: “LOBİCİLİK KALEMİ ARTMALI YA DA TARTIŞILMALI”

Angolemli, Cumhurbaşkanlığı’nın enformasyon ve lobicilik kalemlerine artış getirilmesi ya da bu kalemlerin yeterli olup olmadığının tartışılması gerektiğini söyledi.

Annan Planı döneminden sonra Kıbrıs’ın kuzey ve güneyden oluştuğunun farkına varıldığını kaydeden Angolemli, Kıbrıslı Türklerin referandumda evet dediğinin dünyada konuşulduğunu hatırlattı.

Müzakerelere de değinen Angolemli, “Garantiler konusu hassastır ama bu konu konuşulamaz değildir” dedi.

“TUTANAKLARI İNCELERKEN UMUTLANIYORUM”

Cumhurbaşkanlığı ekibine güvendiklerini vurgulayan Hüseyin Angolemli, müzakere tutanaklarını incelerken umutlandığını söyledi.

“Eskiden her şeye ‘hayır’ diyen Rumlar, artık daha esnek” şeklinde konuşan Hüseyin Angolemli, Kıbrıs sorununun çözümüne yaklaşıldığını söyleyerek, dikkatli olunmasını istedi.

ARABACIOĞLU: “HEMEN ÇÖZÜMDEN ZİYADE TEMKİN”

DP UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, Cumhurbaşkanlığı denildiğinde akla mali yapı değil, Kıbrıs sorunu geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı bütçesinin hayırlı olmasını dileyen Arabacıoğlu, kalemlerden yapılan ödemelerin denetlenebilmesinin önemine dikkat çekti.

Arabacıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hüdaoğlu’na, olası bir anlaşma metnine imza atıldıktan sonra metnin tartışmaya ve değişime açık olup olmayacağını sordu.

Mustafa Arabacıoğlu, “hemen çözüm” görüşünden ziyade “temkinden” yana olduğunu vurgulayarak,  Annan Planı’ndaki değişikliklere değindi.

Arabacıoğlu, Kıbrıs sorununun çözümünde umut pompalayan ticari kesimler olduğunu ve bu isimlerin lades olabileceğini kaydetti.

Mülkiyet konusunda çok fazla birikimleri bulunduğuna dikkat çeken Arabacıoğlu, “Biz görüş vermeye her zaman hazırız” dedi.

Arabacıoğlu, Kıbrıs’ta iki toplumlu, iki kesimli, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin olacağı bir anlaşmadan yana olduklarını anımsattı.

SOYER: “BAŞPİSKOPOS’UN IRKÇI AÇIKLAMALARI VAR”

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ferdi Sabit Soyer de Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülürken konuşma yaptı.

Dünyada “medeniyetler savaşı” gibi olayların görüldüğünü söyleyen Soyer, İslam’a ve Batı’ya karşı husumet geliştirildiğini söyledi.

Dünyanın yeni bir döneme girdiğini kaydeden Soyer, G-20 zirvesindeki açıklamalara da işaret etti.

Kıbrıs konusuna değinen ve diniler arası diyalogla işbirliğine dikkat çeken Ferdi Sabit Soyer, Rum Başpiskopos’un “Doğanlar bile gitsin” diyerek Türkiye’ye karşı ırkçı açıklamaları yaptığını söyledi.

Soyer, Kıbrıs’ta insanların kökenine ve kimliğine göre duruşun devam ettiğini ifade ederek, “Türkiye kökenli- Kıbrıs kökenli” ayrımı yapıldığını kaydetti.

Nüfusun hâlâ tartışma konusu olduğunu da belirten Soyer, Annan Planı’na dönemine de değindi.

Soyer,  “Riskleri ve faydaları iyi analiz etmeden, atılacak veya atılmayacak her adım bize misliyle geri dönecek” dedi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik süreci konusuna da değinen Soyer, garantörlüğün endişe konusu olduğunu söyledi.

Kıbrıslı Türklerin 1963-1974’te yaşananlar nedeniyle, Kıbrıslı Rumların ise tek yanı müdahale konusunda endişeleri olduğunu kaydeden Soyer, “Bu konuları kilitlemek bize fayda sağlamaz. Federal yapıda yönetim ve güç paylaşımı, mülkiyet, toprak, AB ilişkileri ve garantörlük bunların üzerinde görüşülmeli” dedi.

Eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun sunduğu 5 adımlık önerinin Kıbrıs Türk siyaseti tarafından sorgulanmadığını kaydeden Soyer, “Toprağı da biz görüşmek zorundayız” ifadesini kullandı.

Bu gibi konuların konuşulması, risklerin üstlenilmesi gerektiğini kaydeden Soyer, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 15 Kasım konuşmasının önemli olduğunu belirtti.

Soyer, Akıncı’nın “siyasi partiler iç sorunların çözümüne yönelsin” şeklindeki bir açıklaması olduğunu ifade ederek, bunu yadırgadığını aktardı.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ferdi Sabit Soyer, müzakerelerde yönetim ve güç paylaşımında ilerlemeler olduğunu da söyledi.

Taşınmaz Mal Komisyonu Yasası’nı geçirirken Mustafa Arabacıoğlu ile toplumun farklı kesimlerinden “dayak” gibi tepkiler gördüklerini belirten Soyer, “Çok iyi bir iş başardık” dedi.

TAÇOY: “HALK DÜNYANIN BİR PARÇASI OLDUĞUNU GÖSTERMEKTE ISRARLI”

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkan Vekili, DP UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Kıbrıs meselesinin sonuçlanması gerektiğini söyleyerek, Kıbrıslı Türklerin dünyanın bir parçası olduğunu göstermek için ısrarlı olduklarını vurguladı.

Kıbrıs konusunda değerlendirmelerde bulunan Hasan Taçoy, 2004 Annan Planı referandumuna işaret etti; referandumda “hayır” diyen Kıbrıslı Rumların mükâfatlandırıldığını belirtti.

“HAMUR EKŞİDİ Mİ EKŞİYECEK Mİ İLGİLENMİYORUZ”

Kıbrıs sorununu ekmek yapmaya benzeten Taçoy, “Biz hamuru yoğurmakla uğraşıyor, oldu mu olmadı diye bakıyoruz, hamur ekşidi mi ekşiyecek mi onunla ilgilenmiyoruz…” şeklinde konuştu.

“Çevre ve dünya bu konuda ne düşünüyor” diye soran Taçoy, hidrokarbon ve su konularına da değindi.

Hasan Taçoy, “Bunlar Kıbrıs’ın zenginlikleri olarak dikkate alınacak konulardır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı bütçesinde tanıtma giderlerinin azaltılmasını doğru bulmadığını dile getiren Taçoy, “Bizim için önemli olan Kıbrıs Türklerin devamı için politikalar üretmektir. Dünyanın gözünü açmak için bazı faaliyetleri hayata geçirmemiz şart” şeklinde konuştu.

Komite toplantısına Taçoy’un konuşmasının ardından yemek arası verildi.