Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in “Gerek Kıbrıs Rum, gerekse Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nde kesinlikle hiçbir durumda sarih çoğunluğun söz konusu olmayacağına” ilişkin açıklamasını yanıtladı.

Burcu, yazılı açıklamasında “Sayın Hristodulidis’in bu söyleşisinde ortaya koyduğu görüşler gerçeği bir bütün olarak yansıtmamakta, eksiklikler içermekte ve yanlış algılara neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Kurucu Devletler sınırlı (örneğin yerel seçimler) oy kullanma hakkı da içerecek olan ‘yasal ikamet hakkı’nı kısıtlayabilecekler ve ancak kendi iç vatandaşlarının en çok yüzde 20’si oranına kadar izin verebileceklerdir” diyen Burcu ‘Yasal ikamet hakkı’ (legal domicile) ile hiçbir siyasal ve başka bir hak doğurmayacak olan ‘kalma hakkı’nın (right of abode) birbirinden farklı şeyler olduğunu vurguladı.

Burcu şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı, Rum tarafıyla vardığımız mutabakatlarla ilgili kamuoyuyla paylaşımda bulunurken gerçeği bir bütün olarak aktarmaya ve her zaman her iki tarafın duyarlılıklarını da dikkate almaya özen göstermektedir.

Nitekim bugün basınımızda da geniş bir biçimde yer aldığı üzere, dün yapılan liderler görüşmesi sonrasında Cumhurbaşkanımız basınımıza, kalma hakkıyla ilgili olarak, ‘İsteyen istediği yerde konaklayabilir. Yazlık ev yapmak isterse yapabilir. Bir apartman dairesi alıp yerleşebilir. İş bulursa çalışabilir. İş kurmak isterse yerel yönetime müracaat edip gerekli izinleri alırsa işini kurabilir. Bütün bu olanaklar her iki tarafta da herhangi bir siyasal hak veya başka bir hak içermeyecek şekilde var olacaktır’ şeklinde açıklamada bulunmuştur.

Sayın Hristodulidis’in de altını çizmeye çalıştığı şey, kalma hakkıyla ilgilidir. Fakat bunun yanı sıra varılan başka bir mutabakat daha vardır: O da bir Kurucu Devletten gelerek, diğer Kurucu Devlet’te yasal ikametgâhını kurmak isteyen kişilere Kurucu Devletler’in kendi iç vatandaşlarının sayısının en fazla yüzde 20’si kadar yasal ikamet hakkı verilebileceğidir.”

Bu gerçekler ışığında, pratikte Kıbrıslı Türkler’in kendi Kurucu Devlet sınırları içinde sarih çoğunlukta olacağının aşikâr olduğunu dile getiren Burcu, “Rum toplumunun kendi bölgesinde sarih çoğunlukta olacağı zaten tartışılmazdır. Rum tarafının resmin tamamını ortaya koymadan ve bizim de duyarlılıklarımızı dikkate almadan yaptığı açıklamaların mantığını anlamakta gerçekten güçlük çekiyoruz” dedi.