Geçtiğimiz hafta 15 Mayıs Pazar günü Güney Lefkoşa'da en işlek caddelerinden biri olan Makarios Caddesi üzerinde saldırıya uğrayan Kıbrıslı Türkler ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı adına açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, olayın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e müzakereciler vasıtasıyla aktarıldığını açıkladı.

Burcu, açıklamasında, "Birbirimizi düşmanlar olarak değil, geleceğin ortakları olarak görme perspektifiyle, müzakereler yoluyla ortak bir geleceği oluşturmaya çalıştığımız bugünlerde, sürece ve karşılıklı güven duygusuna zarar veren bu saldırıyı kınar, böylesi kabul edilemez eylemlerin her iki tarafça da en üst seviyede kınanması gerektiğine inanırız." dedi.

Barış Burcu'nun açıklaması şöyle:

"Geçtiğimiz Pazar günü saat 15.30 sıralarında Güney Lefkoşa’ya geçen üç yurttaşımız en kalabalık caddelerden birinde arabayla seyahat ederken, trafik ışıklarında önleri motosikletliler tarafından kesilerek ellerinde Yunan ve APOEL bayrakları taşıyan bazı Rumların saldırısına uğradı.

Anımsanacağı üzere, geçmişte de bu gibi benzer kabul edilemez olaylar yaşanmıştı. Suçluların bir an önce yakalanmaları, en etkin cezaya çarptırılmaları ve yurttaşlarımıza verilen zararın derhal karşılanması talebiyle Cumhurbaşkanımız’dan aldığımız talimatla Rum Müzakereci Mavroyiannis aracılığıyla konuyu Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e aktardık. Kendileri, bu olayın sadece Kıbrıslı Türkler’e karşı yapılmadığını, benzer saldırıların Omonia taraftarı olan dört-beş arabaya daha yapıldığını, fakat Kıbrıslı Türk yurttaşlarımıza yapılan zararların karşılanması ve hukuklarının korunması için ellerinden gelen azami çabayı göstereceklerini bize duyurdular.

Bu üzücü olaylar o bölgede ilk defa yer almıyor. Maalesef sık sık tekrarlanıyor. Kıbrıs Rum Yönetimi’nden beklentimiz bu olayların tekrarının önlenmesi, faillerinin yakalanması, en etkin cezaya çarptırılmaları ve ister Omonia taraftarı ister Kıbrıslı Türk olsun herkesin zarar ziyanının karşılanması ve hukuklarının korunmasıdır.

Birbirimizi düşmanlar olarak değil, geleceğin ortakları olarak görme perspektifiyle, müzakereler yoluyla ortak bir geleceği oluşturmaya çalıştığımız bugünlerde, sürece ve karşılıklı güven duygusuna zarar veren bu saldırıyı kınar, böylesi kabul edilemez eylemlerin her iki tarafça da en üst seviyede kınanması gerektiğine inanırız."