Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın 8 kişilik keman, viyola, viyolonsel ve kontrbas sanatçısı ihtiyacını karşılamak amacıyla açılan sınavlar, 19–20–21 Ekim tarihlerinde Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 41/2014 sayılı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Kabul Sınav Tüzüğü kuralları kapsamında yapılacak sınavda, puanlamada objektiflik ve tarafsızlık sağlamak için, adayların kimliği Kabul Sınavı Komisyonu tarafından bilinmeyecek.

Sınav günü her branş için ayrı ayrı çekilecek kuraya göre, sınava alınacak adayların performansları mevzuat uyarınca, görüntülü olarak kaydedilecek. Sınavda, adaylardan perde arkasında tüzükle belirlenmiş eserleri (konçerto ve deşifreler) başarıyla icra etmeleri beklenecek.

Tüzük gereği klasik müzik konusunda uzman ve yetkin beş kişiden oluşan Kabul Sınavı Komisyonu; sanat yaşamlarını Türkiye,  İngiltere ve Almanya’da uzun yıllardan beri devam ettiren Kıbrıslı Türk müzisyenlerden Şef Ali Hoca, Konzertmeister Nihat Ağdaç, Senfoni Orkestrası koordinatörü ve Korno sanatçısı Mustafa Kofalı, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Viyolonsel Sanatçısı Hakan Cem ve Köln Radyo Senfoni Orkestrası emekli Viyola Sanatçısı Yalkın Aksoy’dan oluşacak.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Komisyonda siyasi irade ile atanmış bürokratların yer almaması ve adayların sanatsal yetenek ve tekniklerinin yine sanatçılar tarafından değerlendirilecek olması, “Ülkemizde kamu kesimindeki istihdamlara objektif sınav yöntemi olarak yol gösterici ve emsal teşkil edecek bir örnek” olarak nitelendirildi.