Yılmaz Yakar

Cumhurbaşkanlığı organizasyonunda 5  Haziran Dünya Çevre günü nedeniyle “Çevre İçin El Ele” etkinliği düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı bahçesinde düzenlenen etkinlik yoğun katılımla gerçekleşirken, çocuklar hayallerindeki çevreyi çizdiler.

Yapılan resimler Cumhurbaşkanlığı bahçesinde sergilenirken, tüm çocuklara katılım belgeleri ve ödüller verildi.

Cumhurbaşkanı  Mustafa Akıncı  ve eşi Meral Akıncı çocuklarla bol bol fotoğraf çektirip sohbet ettiler.   

Etkinlikte bu yıl ilk kez verilen Cumhurbaşkanlığı Çevre Ödülleri de sahiplerini buldu.

Yurttaş İnisiyatifi Çevre Ödülü’ne layık görülen Her Daim Dostlar, Sivil Toplum Çevre Ödülü’ne layık görülen Çevre Platformu ile Kamu Alanı Çevre Ödülü’ne layık görülen  Kıbrıs Vakıflar İdaresi İyilik Gönüllüleri Projesi’ne ödülleri Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından verildi.

1465121805.jpg

AKINCI

Cumhurbaşkanı  Mustafa Akıncı etkinlikte yaptığı konuşmada,  Cumhurbaşkanlığı bahçesinin yine cıvıl cıvıl olduğunu, belirterek çocuklara,  “Burası sizlerle zenginleşiyor ve renkleniyor” dedi.

Akıncı,  Dünya Çevre Günü’nün 1972 yılından itibaren,  anılmaya kutlanmaya, çevre bilincini artırmaya yönelik etkinlikler yapılmaya başlandığını belirterek, kendisinin  Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı olduktan sonra Lefkoşa’da ilk Dünya Çevre Günü’nü 1979 yılında  Suriçi’nde, trafiği  bir günlüğüne kapatarak,  trafikten arındırma günü olarak kutladıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı,  Belediye Başkanlığı görevi süresince her 5 Haziran’da Lefkoşa’da çocuk parkları açmaya çalıştığını, şimdi de Cumhurbaşkanı olduktan sonra 5 Haziran’ı  çocuklarla birlikte etkinlik çerçevesinde  değerlendirdiklerini ifade etti.

Akıncı, Cumhurbaşkanlığı ve bahçesi açısından bugünkü etkinliğin bir ilk ancak son olmayacağının altını çizerek,  “Biz bunu kurumsallaştırmak istiyoruz. Çevre Günü’nü bir gün olmaktan çıkarıp her günün sorumluluğu haline getirmek istiyoruz” dedi.

Akımcı, çevre ile ilgili olarak sadece eleştirmek ve temizlemenin, farkındalığın yetmediğini her gün sorumluluk duymak gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çocukların resimlerinde  mavi ve  yeşil renklerin  hakim olduğunu farkettiğini kaydederek, mavinin temiz bir gökyüzü, temiz bir çevre, yeşilin de  yeşil alan ihtiyacı, özlemi olduğunun altını çizdi.

Bugün küçük bir kızın yanına gelerek geri dönüşüm kutuları talep ettiğini aktaran Akıncı, ”Çocuklarımızda sandığımızdan çok daha yüksek bir çevre bilinci vardır. Bütün mesele onlara layık olacak davranış biçimlerini biz büyüklerin planlı ve programlı bir şekilde sergilemesidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, çevre bilinci ve duyarlılığının kalıcı olabilmesi için sorumluluk haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

Akıncı,  her türlü fiziksel, toplumsal ve yapısal dönüşümün en gerekli unsurunun zihinsel dönüşüm olduğunu belirterek,  “Biz bugün bu zihinsel dönüşüme bir nebze katkı koyabilmişsek ne mutlu bize. Çocuklarımıza daha güzel, barış içinde bir dünya ama aynı zamanda tarihi ve çevresiyle tertemiz güzel yaşanabilir bir çevre sorumluluğunu hep birlikte sürdürmemiz lazım” dedi.

Akıncı, Cumhurbaşkanı olarak bir yıl önce Kıbrıs meselesinin çözümü konusunda elinden geleni yapacağına dair halka bir söz verdiğini ancak, topluma başka bir sözünün de toplumun sorunlarına  da kayıtsız  kalmayacağına dair olduğunu, çevrenin de bu konulardan biri olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çevre konusunda elinden geleni yapacağını, bu konuda çalışma yapanlarla da her türlü dayanışmayı göstereceğini ifade etti.

Temiz bir çevrenin evlerden başladığını vurgulayan Akıncı,  çevre konusunda ailelere de   büyük görevler düştüğünü, çevre konusunda çalışma yapan örgütleri de ödüllendirmek istediklerini, Cumhurbaşkanlığı olarak bu yıl ilk kez verdikleri Çevre Ödülleri’ni kurumsallaştıracaklarını belirtti.

1465121783.jpg

BEROVA

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da,  güzel bir mesaj veren etkinliğe katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, bu tür etkinliklerin bilinç oluşturma açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Berova, eğitimin aileden başlayan eğitimle gelişen bilinçle birleşen bir süreç olduğunu vurgulayarak, temiz bir ülke ve  çevre temennisinde bulundu.

Berova, etkinlik nedeniyle Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya teşekkür etti

ATAOĞLU

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da,  ülkede 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün yılda bir kez sembolik olarak kutlanmasını arzu ettiklerini ancak ülkede çevre sorunları bulunduğunu belirtti.

Bakan Ataoğlu çevre derslerinin okullarda müfredata konmasıyla daha bilinçli kuşaklar ve daha temiz bir çevre yaratılabileceğini söyledi.

Ataoğlu da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya etkinlik nedeniyle teşekkür etti.

1465122375.jpg

1465121817.jpg

1465121841.jpg

1465121866.jpg

1465121883.jpg

1465121907.jpg

1465121918.jpg

1465121958.jpg