Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in Güven Yaratıcı Önlemler kapsamında Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasına yönelik aldıkları karardan sonra her iki bölgede de BM mayın arama ekiplerince (UNMAS) başlatılan çalışmaların halen sürdürüldüğünü açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, bugün öğleden sonra yaptığı yazılı açıklamada, Derinya’da mevcut yol üzerinde mayın arama çalışmalarının 24 Ekim’den sonra UNMAS’ın yapacağı testlerin ardından kesinlik kazanacağını; yolun geçiş emniyeti sağlandıktan sonra yol genişletme, telleme ve diğer alt yapı çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

Burcu’nun açıklaması şöyle:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi lideri Sayın Nikos Anastasiadis’in Güven Yaratıcı Önlemler kapsamında Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasına yönelik aldıkları karardan sonra her iki bölgede de BM mayın arama ekiplerince (UNMAS) bir çalışma yapma zarureti ortaya çıkmıştır. Bu çalışmalar halen sürdürülmektedir.

Bilindiği üzere mayın tarama çalışmaları sürerken her iki kapı için alternatif güzergahlar gündeme gelmiştir. Özellikle Derinya kapısı için Sayın Cumhurbaşkanımızın aldığı inisiyatif ve ilgili taraflarla yaptığı temaslar sonucunda Aplıç kapısında olduğu gibi her iki taraftaki halkın istencine de uygun olarak Derinya kapısında da mevcut yolun kullanılmasına karar verilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu girişimleri sonucu ortaya çıkan bu karar, daha önce kamuoyuyla paylaşıldığı gibi son New York ziyaretinde BM Genel Sekreteri Sayın Ban Ki-moon ile de paylaşılmıştır.

Derinya’da mevcut yol üzerinde yapılan mayın arama çalışmaları 24 Ekim’den sonra UNMAS’ın yapacağı testlerin ardından kesinlik kazanacaktır. Yolun geçiş emniyeti sağlandıktan sonra yol genişletme, telleme ve diğer alt yapı çalışmalarına başlanacaktır”.