Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanı Tahsin  Ertuğruloğlu’nun Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya gelişigüzel ve saygısızca saldırmakta olduğunu kaydederek, “Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı’nın toplumsal haklarımız için bu çerçevede canla başla yürüttüğü müzakere sürecine destek olmasa bile Sayın Ertuğruloğlu’ndan asgari beklentimiz, hiç değilse gerçeklikleri çarpıtıp sürece köstek olmamasıdır” dedi.

Yazılı açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs sorununa bulunacak çözümü saplantı olarak değil her iki tarafın ihtiyacı olarak gördüğünü; Cumhurbaşkanı’nın çözüm anlayışının “her ne pahasına olursa olsun” değil, Rum tarafının da makul bir çizgiye gelmesi halinde halkın  özgürlüğünü, güvenliğini ve eşitliğini de içerecek bir formülle ve her iki tarafın da kazançlı olacağı bir sonuçla ortaya çıkacağı şeklinde olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu vizyonunun halkın %60’tan fazla bir oyla destek aldığının, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun temsil ettiği siyasi vizyonun ise son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halktan yeterli desteği almadığının altını çizen Burcu, “Ayrıca, kendisine anımsatmak isteriz ki her ne pahasına olursa olsun çözüm karşıtlığı içeren siyasi vizyonun esiri olan bizzat kendisidir. 2002 ve 2004 yılları arasında çözüm karşıtlığı saplantısı nedeniyle ‘mavzeri alıp dağlara çıkarım’ diyen kendisidir” dedi.

“ERTUĞRULOĞLU MARİFETİYLE…”

Burcu, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı aleyhine daha önce başlattığı haksız, mesnetsiz ve yakışıksız karalama kampanyasının Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu marifetiyle devam ettirilmek istendiği anlaşıldığını belirtti.

Burcu iki gün önce Cumhurbaşkanı Akıncı’nın görüşme süreciyle ilgili siyasi parti liderlerini bilgilendirdiğini hatırlattı ve bu toplantı sonrasında siyasi parti liderlerinin tümünün  yaptıkları açıklamalarla Cumhurbaşkanı Akıncı’ya  müzakere sürecinde destek verdiklerini açıkça belirttiklerini ifade etti.

Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün o toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Gayet yararlı bir görüşme oldu. Hükümet adına memnunum. Müzakerelerde yıl sonuna kadar bir netice alınabilmesi ümidindeyiz” dediğini anımsatan Burcu, “Halbuki, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu bunun tam tersi olarak bugün bir günlük gazetede yayınlanan röportajında ne içerik ne de üslup olarak temsil ettiği makama yakışmayacak bir biçimde  Cumhurbaşkanımız’a yönelik itham ve saldırılarda bulunmaktadır. Halkımızın da yakından takip ettiği bu çelişkili durum ya organize bir ikiyüzlülüğün ya da Ertuğruloğlu’nun kişisel aymazlığının bir tezahürüdür” ifadelerini kullandı.

Burcu, Ertuğruloğlu’nun  söz konusu açıklamasında siyasi vizyonunu çok iyi bildiğini iddia ettiği  Cumhurbaşkanı Akıncı’nın çözüm saplantısı olduğunu, bu nedenle sahte umutlar verdiğini ve çok çözümcü olanların temel güdüsünün Türkiye’den kurtulmak olduğunu söylediğini kaydetti. Burcu şunları kaydetti:

“Ertuğruloğlu’na hatırlatmak isteriz ki  Cumhurbaşkanımız, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümü saplantı olarak değil her iki tarafın ihtiyacı olarak görmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın çözüm anlayışı her ne pahasına olursa olsun değil, Rum tarafının da makul bir çizgiye gelmesi halinde halkımızın özgürlüğünü, güvenliğini ve eşitliğini de içerecek bir formülle ve her iki tarafın da kazançlı olacağı bir sonuçla ortaya çıkacağı şeklindedir” .

Burcu Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu vizyonunun halkın %60’tan fazla bir oyla destek aldığını da kaydetti.

Çözüm karşıtlığı saplantısından ötürü Ertuğruloğlu’nun yaptığı yanlışlıklarla halkın ve Türkiye’nin büyük bir çoğunlukla çözüme yönelik kararlılığına rağmen çözüm karşıtlığı yönünde politikalar güttüğünü, siyasetteki yanlış tutumlarıyla Rumlar’ın tek yanlı olarak AB’ye girişine neden olan önemli aktörlerden biri olduğunu dile getiren Burcu, “Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye olarak yapılan vahim hatanın bedellerini hala ödüyoruz. Sayın Ertuğruloğlu bunun hesabını vereceğine Cumhurbaşkanımız’a gelişigüzel ve saygısızca saldırmaktadır” dedi.

“AKINCI MÜZAKERELERİ ERTUĞRULOĞLU’NUN MENSUP OLDUĞU SİYASİ ÇEVRELERİN DE ONAY VERDİĞİ METİN ÇERÇEVESİNDE YÜRÜTÜYOR”

Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakere sürecini Türkiye ile yakın istişare içerisinde ve Ertuğruloğlu’nun mensup olduğu siyasi çevrelerin de onay verdiği 11 Şubat 2014 ortak açıklama metni çerçevesinde yürüttüğünü; bu çerçeveye göre eşit statüde iki Kurucu Devlet’ten oluşacak iki kesimli, iki toplumlu Federal bir Devlet’in kurulmasına çaba harcadığını ifade etti ve Ertuğruloğlu’nun Dışişleri Bakanı olarak bu gerçekliği bilmemesinin söz konusu olamayacağını vurguladı.

Burcu, “Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı’nın toplumsal haklarımız için bu çerçevede canla başla yürüttüğü müzakere sürecine destek olmasa bile Sayın Ertuğruloğlu’ndan asgari beklentimiz hiç değilse gerçeklikleri çarpıtıp sürece köstek olmamasıdır” dedi.