Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, “Kıbrıs Türk Halkı’nın hak ve hukukunu her platformda layıkıyla savunmak Cumhurbaşkanımız Derviş Eroğlu’nun önem verdiği konuların başında gelir” denildi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun  göreve geldiği günden bu yana Avrupa Birliği yetkilileriyle gerek Brüksel ve Avrupa’daki diğer merkezler, gerekse kendi makamında yaptığı görüşmelerde Kıbrıs Türk Halkı’nın bu konudaki haklı taleplerini dile getirdiği ifade edilen açıklamada, “Diğer konularda olduğu gibi, hellim konusu üzerinde de titizlik ve ısrarla durmuştur. Tüm bu çabalarımızda Cumhurbaşkanlığımız, ilgili kurumlarımızla temas içinde olmuştur. Bu ürünümüzün halkımız açısından taşıdığı ekonomik ve kültürel önem açıktır ve Kıbrıs Rum tarafının konuya tekelci bir zihniyetle yaklaşıyor olması kabul edilemez” ifadeleri yer aldı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun  yanı sıra, Teknik Komitelerdeki ekibin  başında bulunan Müsteşar ve görüşmecilerin de  muhatapları ile yaptıkları görüşmelerde hellim konusundaki haklılığı anlattıkları  ve hata yapılmaması gereğinin altını çizdikleri vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi.

“Bu konuda AB tarafından atılacak yanlış bir adım, ekonomimize büyük bir darbe vuracak, üzerimizdeki izolasyon ve kısıtlamaları daha da pekiştirecek ve Kıbrıs’taki iki halk arasında güven oluşturma çabalarına ters düşecektir.

Cumhurbaşkanımız Dr. Derviş Eroğlu tarafından, 10 Nisan 2012, 8 Mayıs 2012, 18 Haziran 2012, 26 Temmuz 2012, 16 Ekim 2012 ve 5 Mart 2015 tarihinde Avrupa Birliği yetkililerine gönderilen mektuplarda hellimin Kıbrıs Türk Halkı ve Rum halkının ortak ürünü olduğu ifade edilerek bu konudaki gerçekler anlatılmış ve bu gözetilmeden atılacak bir adımın Kıbrıs Türk Halkı’na büyük haksızlık olacağı, ayrıca AB’nin izolasyonların kaldırılmasına yönelik olarak 26 Nisan 2014’te aldığı kendi kararına da ters düşeceği vurgulanmıştır.”