Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, önümüzdeki hafta iki olağanüstü toplantı yapacak. 18 Eylül Perşembe günü yapılacak toplantıda Yüksek Adliye Kurulu üyeliği için seçime gidilecek; 19 Eylül Cuma günü ise Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununda ve müzakere sürecinde gelinen son aşama konusunda milletvekillerini bilgilendirecek.

PERŞEMBE YÜKSEK ADLİYE KURULU ÜYELİĞİ SEÇİMİ

Haftaya perşembe günü saat 10.00’da başlayacak toplantının gündeminde Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin Yüksek Adliye Kurulu üyelik başvurularının değerlendirilmesine ilişkin raporu görüşülecek ve ardından Yüksek Adliye Kurulu’na üye seçimine gidilecek.

MECLİS BAŞKANLIK DİVANI BUGÜN TOPLANDI

Öte yandan Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu ve Başkanlık Divanı’nın bugün toplanarak toplantı ve çalışma düzenini görüştüğü açıklandı.

Meclis Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre toplantıda,Meclis’in tatil dönemi toplantıları ve çalışmaları konusunda Başsavcılık görüşü ışığında değerlendirmeler yapıldı.

Açıklamada, Cumhuriyet Meclisi’nin ekim ayının ilk iş gününe kadar, İç Tüzüğün 60. maddesi uyarınca olağanüstü çağrılarla olağanüstü toplanmasına ve olağanüstü çağrı gündeminin bu maddeye uygun olarak belirlenmesine karar verildiği bildirildi.

CUMA GÜNÜ DE KIBRIS SORUNU KONUSUNDA TOPLANTI YAPILACAK

Açıklamada şöyle denildi:
“Bu karar uyarınca, Cumhuriyet Meclisi’nin 18 Eylül Perşembe günü, olağanüstü çağrılmak suretiyle olağanüstü toplanmasını ve gündeminin seçim yasakları nedeniyle seçimi yapılamayan, Yüksek Adliye Kurulu üyesinin seçimi olarak belirlenmesini karara bağlamıştır. 

Ayrıca Cumhuriyet Meclisi, Cumhurbaşkanı’nın istemiyle, “Kıbrıs sorununda ve müzakere sürecinde gelinen son aşama” ile ilgili olarak, milletvekillerini bilgilendirilmesi amacıyla, 19 Eylül Cuma günü bu gündemle, olağanüstü toplantıya çağrılacaktır.”

Meclis Genel Kurulu, kısaltılmış yaz tatilinin ardından iki kez toplanmış ancak geçen haftaki toplantıda, 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılı öncesinde olağan toplantı yapmanın Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü’ne aykırı olduğu gündeme gelince, 1 Ekim’e kadarki toplantıların olağanüstü toplantı çağrısıyla yapılması yönünde görüş birliği sağlanmıştı.