Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yaz tatilinin ardından yeni yasama yılına bugün başladı.

Cumhuriyet Meclisi’nin 8. dönem 4. yasama yılına girdiği bugünkü törensel nitelikli ilk toplantısı saat 10.00 sıralarında Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel başkanlığında başladı.

Meclis’in yeni yasama yılındaki ilk toplantısına, Cumhurbaşkanı Vekili Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, GKK Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, Sayıştay Başkanı Osman Korahan, eski parlamenterler, bürokratlar, meclis başkanları, siyasi parti başkanları, milletvekilleri katılıyor. 

Meclis Başkanı Sibel Siber Cumhurbaşkanlığı’na vekalet ettiği için Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel’in konuşma yaptığı toplantıda hükümete ve siyasi parti başkanlarına söz verilecek.

Toplantının ardından resepsiyon da verilecek. Resepsiyonun ardından Meclis Danışma Kurulu ile Başkanlık Divanı toplantıları yapılacak. Toplantılarda milletvekilliği seçiminin ardından 3 yıl dolduğu için Meclis Başkanlık Divanı’nın yeniden oluşturulması için yapılacak seçimlerin tarihine karar verilecek.

Halen 6 üyeden oluşan Başkanlık Divanı, partilerin sandalye dağılımına göre yeniden hesaplanacak ve temsiliyetler belirlenecek.

Belirlenecek tarihte Meclis Başkanı, Başkan Yardımcısı, katipler ve idare amirleri için seçim yapılacak. Komitelerin oluşumu da yeniden belirlenecek. Yeniden oluşacak Başkanlık Divanı 2 yıl boyunca görev yapacak.

Cumhuriyet Meclisi’nde halen CTP 21, UBP 18, DP-UG 8 ve TDP de 3 milletvekiliyle temsil ediliyor.

KKTC’de son milletvekilliği seçimi 28 Temmuz 2013’te erken genel seçim olarak yapılmıştı.