Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) ayakta durabilmesi için 109 ürünün ithaline yüzde 3 fon uygulanması kararının geri çekilmesini talep etti.

Birlik, söz konusu Bakanlar Kurulu kararının, halkın alışveriş için Güney Kıbrıs’a yönelmesine neden olacağını savundu.

Birlik Başkanı Turgut Akçın,  Bakanlar Kurulu’nun ithalinde 109 ürüne yüzde 3 fon uygulanması yöndeki kararıyla ilgili yazılı açıklamasında kimyevi gübre, tohum gibi tarımla ilgili ithal ürünlere konulacak yüzde 3 fonun, “tarımsal üretime getireceği pahalılığın hesaplamadığını” iddia etti.

İhtiyaçlarını daha ucuz olduğu gerekçesiyle Güney Kıbrıs’tan karşılayanların bulunduğunun bilinmesine rağmen, böyle bir fonun uygulanmasının “akıl kârı” olmadığını ifade eden Akçın, “Halkın daha ucuza ürün alacağı Rum tarafına kayacağı hiç hesaba katılmadı” dedi.  Akçın fon kararının derhal geri çekilmesini istediklerini bildirdi.

“CYPFRUVEX’E SAHİP ÇIKILMIYOR”

Kıbrıs Meyve, Sebze İşletmecilik Ltd.’nin (Cypfruvex) de TÜK gibi bir kamu iktisadi kuruluş olmasına rağmen, bu kuruma sahip çıkılmadığını savunan Akçın, “Üretici ürününü verdi 6-7 ay oldu ve halen parasını ödenemedi, ürününü bile kaça verdiğini bilmiyor. Hükümetinde ürün ödeme konusunda hiçbir çalışması olmadığı görülüyor. Ayrıca dalında kalan ürünün ödenmesi için 600-700 bin TL’yi ödemek için hiçbir gayret gösterilmiyor” dedi.

“Cypfruvex’inde TÜK ile birlikte kendi ayakları üzerinde durması sağlanmalı” diyen Akçın, Birliğin Cypfruvex’e verilen ürünün bedelinin Kurban Bayramı öncesi üreticiye ödenmesini, narenciye ürününe pazar alama çalışmalarının hemen başlatılmasını istediğini söyledi.

SU YENİ SEZON İÇİN KULLANDIRILMALI

Tarımda kullanılan birçok kuyunun kuruduğu, faaliyetteki kuyularda ise suların yüzde 60 azaldığını kaydeden Akçın, Türkiye’den gelen suyun Güzelyurt’a verilmesi için hiçbir faaliyetin olmadığını iddia etti.

Akçın, suyun sezon başına sulama maksatlı kullanımı için şimdi ihaleye çıkılması çağrısında bulundu.