Çiğdem Aydın

İflas eden ve uçuşları sona eren Cyprus Airways (Kıbrıs Havayolları) çalışanları, kamuda istihdam edilmek için Rum Maliye Bakanlığı önünde eylem düzenledi, ancak karşılık görmedi.

Maliye Bakanı Haris Yeorgiyadis ile görüşmek için bakanlığa girmek isteyen eylemcilerle polis arasında sert tartışmaların çıktığı, çok sayıda kişinin fenalık geçirerek, bayıldığı bildirildi.

Havayolu çalışanlarının imzalarını taşıyan bir bildirinin Maliye Bakanı Haris Yeorgiyadis’e iletilememesi nedeniyle gerginliğin tırmandığını bildiren Rum  kaynakları, göstericilerin bakanlık önündeki yolu kapattıklarını ve polise portakal fırlattıklarını haber verdi. Olaylar sırasında bazı polislerin yaralandığı belirtilirken, havayolu çalışanlarının kamu hizmetinde istihdam edilmeyecekleri ifade edildi.

KKTC sahip çıkmalı

Son iki günden beri ‘Birleşik Kıbrıs Havayolları’ şirketinin kurulması konusunu gündemde tutan ve ekonomik çevrelerin yanı sıra siyasilerin görüşlerini yansıtan Diyalog gazetesi, bu kez Cyprus Airways çalışanlarının KKTC tarafından istihdam edilmesini gündeme getirdi.

İşadamı Asım Dedezade, Cyprus Airways şirketinde çalışan ve işlerini kaybeden 580 kişinin KKTC tarafından istihdam edilmesinin mükemmel bir fikir olduğunu söyledi. Diyalog’un ‘Ortak havayolu’ önerisine de, Cyprus Airways çalışanlarının istihdamına da destek verdiğini söyleyen Dedezade “madem ki ortak yaşayacağız, madem ortak şirketler kuracağız; öyleyse dertlere de, sıkıntılara da ortak olması lazım” dedi.

“Çözüme katkı için karşı tarafın ekonomisine yatırım yapıp, ikinci adım olarak da sıkıntılara ortak olmak doğru bir yaklaşımdır” diyen Asım Dedezade, KKTC’nin, bu öneriyi ciddiyetle değerlendirmesini istedi.

Dedezade “Diyalog Medya’yı yaratıcı fikirlerinden dolayı kutluyorum. Kıbrıs ötesinde, dünya gazetecilik anlayışıyla yayın yapıyorsunuz” dedi.

Uçaklar İngiltere’ye gitti

Bu arada Cyprus Airways’in kirasında olan uçakların, şirketin pilotları tarafından İngiltere’ye uçurulduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi, uçakların İngiltere’de ismi, kaydı, rengini ve bayrağının değişeceğini kaydetti. 

Gazete, Güney Kıbrıs’ın “artık bayrağı ve ulusal koduyla kayıtlı ticari uçağı olmayan muhtemelen dünyadaki tek ülke olduğunu” da ileri sürdü.

Hrisostomos’tan tepki  

Bu arada Başpiskopos Hrisostomos’un da, önlem almayan gelmiş, geçmiş tüm hükümetleri eleştirdiği bildirildi. Hrisostomos,  havayollarının çok uzun zamandan beri “acı çekmekte” olduğunu ve 25 yıl öncesinden kararlar alınması gerektiğini söyledi. 

Gazeteye göre Hrisostomos, bugüne kadarki bütün hükümetlere, Kıbrıs (Rum) Havayolları yönetimlerine ve çalışanlarına bu konuda sorumluluk yükledi.    

Alithia gazetesinin haberine göre ise Hrisostomos, Kıbrıs (Rum) Havayollarındaki sorunların Kikis Lazaridis’in başkanlığı döneminde başladığını söyledi.