Mert Özdeş

Beşparmak Dağları’nın Lefkoşa’ya bakan yamaçlarındaki taş ocaklarında yapılan kontrolsüz patlamalar nedeniyle ciddi tehlikelerin kapıda olduğu belirtiliyor.

“Parmaklardan biri kesilecek” diyen çevreciler, gerekli önlemlerin alınmaması halinde toprak kayması ve erozyon tehlikesine dikkat çekiyor. 

Çevreciler acil olarak önlem alınmadığı takdirde, Girne ile Lefkoşa’yı birbirinden ayıran ünlü beş parmak tepelerinin yakında tanınmaz hale gelebileceği konusunda uyarıyor.

Başparmak Dağları üzerinde yaklaşık 2,7 kilometre karelik orman ve arazi taş ocaklarına ayrılmış bulunuyor.Bu taş ocaklarında inşaat sektörü için kullanılan kum, çakıl taşı, jips ve diğer ürünler üretilerek satılıyor. 

Yarısı Rumlara satılıyor

Güney Kıbrıs’ın tanınmış çevrecilerinde Yeşiller-Yurttaşlar İşbirliği Milletvekili Charalambos Theopemptou, Kuzey Kıbrıs’taki taş ocaklarından çıkan inşaat malzemelerinin neredeyse yarısının Yeşil Hat üzerinden Güney Kıbrıs’ta satıldığını iddia etti.. 

Theopemptou “İnşaat sektörü zirvede olabilir ancak bu soruna çözüm bulmak için hala zamanımız var. Kıbrıs sorunu bu çevre sorunundan daha önce çözülürse, korkarım hep birlikte bütün dağları yok edeceğiz”dedi.

AB’de yoğun girişimler

Kıbrıs Rum Yeşiller-Yurttaşlar İşbirliği’nden Efi Xanthou ise,  söz konusu taşocaklarının yasadışı faaliyetleriyle çevreye onarılamaz zararlar verildiğini belirtti.

Xanthou, toprak kayması ve erezyon tehlikesine dikkat çekerek, konunun Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin bilgisine getirildiğini ifade ederek, acil müdahalenin şart olduğunu kaydetti.

Toros: Kum, çakıl ve taş gitmiyor

Öte yandan Rum basınında çıkan haberin ardından Diyalog muhabirinin görüşüne başvurduğu Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, kum, çakıl, taş gibi taş ocaklarından elde edilen inşaat malzemelerinin Yeşil

Hat Tüzüğü kapsamında Güney Kıbrıs ile bir ticaret bulunmadığını ifade etti.