Mağusa İnisiyatifi, yerel yönetimden kaynaklı olarak kentin “SOS” verdiğini iddia ederek, yerel yönetim kaynaklı sorunların Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in görevini en iyi şekilde yerine getirmediğini, gözler önüne serdiğini savundu.

Mağusa İnisiyatifi Aktivistleri Okan Dağlı, Mertkan Hamit ve Erhun Şahali ortak basın toplantısı düzenleyerek,  “Gazimağusa Belediyesi’nin mali sorunları, su sorunu, kanalizasyon sorunu, çevre ve imar sorunu, tutulmayan sözler” başlıkları altında açıklamalarda bulundular.

DAĞLI:“GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ’NDEN KAYGILIYIZ”

Suriçi’ndeki Bandabuliya’da gerçekleşen basın toplantısında ilk sözü alan Okan Dağlı,  İnisiyatif olarak demokratik, şeffaf ve hesap verebilir yerel yönetim yapılarına büyük önem verdiklerini ,  bu ilke  ve değerler ışığında Gazimağusa Belediyesi’ndeki gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini ifade etti.

Dağlı,  kentin çeşitli alanlarda ciddi sıkıntılarla karşılaştığını savunarak, merkezi idareden kaynaklanan sorunlar yanında yerel yönetim kaynaklı sorunların bulunmasının Belediye Başkanı İsmail Arter’in görevinin en iyi şekilde yerine getiremediğini gözler önüne serdiğini söyledi.

Dağlı,  Belediye Başkanı İsmail Arter’in suyla ilgili vaatlerine dikkat çekerek,  ancak suyun önceki dönemlerde olmadığından çok daha büyük bir sorun olarak ortaya çıktığını ve kentin en büyük sorununun su olduğunu kaydetti.

Dağlı, günlük ihtiyacı 10-12 bin ton olan kente  önceki belediye yönetiminde Güzelyurt’tan yaklaşık 3 bin 500 ton, arıtma tesisinden de  6 bin 100 ton olmak üzere yaklaşık  9 bin 600 ton su kentin her noktasına ulaşacak şekilde verilirken bu rakamın bugün yarıya düştüğünü  kaydetti.

Güzelyurt’tan gelen suyun miktarında azalma olmazken arıtma tesisinden gelen suda büyük düşüş olduğunu kaydeden Dağlı, bunda  Belediye’nin ödenmeyen borçlarının büyük etken olduğunu ileri srüdü.

Dağlı,  arıtma tesisinin yüzde 65 kapasite ile çalıştığını ileri sürdü.

Dağlı, Belediye’nin borç alacak detayına ilişkin bilgi vererek eski yönetimin yaklaşık 10 milyon TL borç, 27 milyon TL alacak bıraktığını kaydederek, “Bugün ise Belediye’nin  11 milyon borcu bulunmaktadır.  10 milyon TL borçlanmak için Belediye Meclisi’nden yetki istenmiştir. Arter, 17 Milyon borç devraldığını söylemekte, alacaktan bahsetmemektedir” dedi.

1449660291.jpg

HAMİT: “KANALİZASYON TAMİRATININ BAŞLAMAMASI NEDENİYLE, AYRILAN PARANIN KULLANIM SÜRESİNİN DOLMA RİSKİ VAR”

Mertkan Hamit ise, Gazimağusa Belediyesi’nin mali sorunlarına değinerek, geçmiş dönemlerde mali yapısı son derece güçlü olan  Gazimağusa Belediyesi’nin son dönemde kendi borçlarını ödeyemeyecek bir duruma geldiğini ileri sürdü.

Hamit, Belediye’nin bir ekonomik kurtarma paketi hazırlığında olduğunu öğrendiklerini ifade ederek, kurtarma paketinin  ise, borcu borçla ödeme mantığına dayandığını ifade etti.

CTP’li Belediye Meclisi üyelerinin yaptığı açıklamaya göre Gazimağusa Belediyesi’nin 11 milyon 6 bin 503 TL borcu bulunduğunu söyleyen Hamit,  “Son bir buçuk yılda hiçbir yatırım yapmayan Mağusa Belediyesi’nin hangi sebeple kurtarma paketine ihtiyaç duyduğu sorgulanmaya açıktır. 1,5 yıl önce güçlü bir yapıya  sahipken, bugün Belediye’nin batma  riskinin olması kabul edilebilir değildir” dedi.

Hamit, “Belediye’nin  mali gelirlerinde  herhangi bir düşüş olmaksızın giderlerinin bu denli artması ve kent halkının hayat kalitesini artıracak herhangi bir yatırım yapılmamış olmasının  gider kalemindeki artışın  açıklanmasını zorunlu kıldığını” iddia etti.

Hamit, bütçe kalemlerinde usule uygun olmayan bir biçimde aktarımlar yapılarak belediye kaynaklarının siyasi rant amaçlı kullanıldığını ileri sürdü.
Hamit,  Avrupa Birliği’nin kendinden kaynaklanan kanalizasyon sorunlarının tamiratı için 6 milyon euro ayırdığını ifade ederek,  buna karşın Gazimağusa Beldiye Başkanı İsmail Arter’in   tamirat projesini başlatmadığını iddia etti.

Hamiş,  tamirat projesinin başlatılmamış olmasının,  tamirat için ayrılan 6 milyon euronun kullanım süresinin dolması riskini oluşturduğunu belirtti.

ŞAHALİ: “MAĞUSA BELEDİYESİ’NİN HİZMETLERİ  KORKUTUCU BİÇİMDE KÖTÜLEŞTİ”

Erhun Şahali de çevre ve imar sorununa dikkat çekti.

Şahali,  Gazimağusa’da ana arterler halen kaldırımsızken, 2 yıl önce Gazimağusa Devlet Hastanesi arkasında başlatılan rekreasyon projesinin bir başka sorunlu unsur olarak ortada durduğunu,Tuzla’da  dere yatağı ve hastane yanında  2 yıldır proje yapılması beklenen  alanın çöple  doldurulmaya devam edildiğini iddia etti.

Kentin imar planı olmamasının  kentin sağlıklı gelişmesine  engel teşkil ettiğine vurgu yapan Şahali,  imar ve yapı izinlerindeki keyfi uygulamaların  kente büyük zarar verdiğini savundu.

Şahali, kentin  nüfusun hızlı bir şekilde artmasına bağlı olarak kontrolsüz ve çarpık  büyüdüğünü iddia etti.

Gazimağusa Beldiye Başkanı İsmail Arter’in  seçim propagandası boyunca 29  projeden bahsettiğini belirterek  bunları sayan Şahali, adı geçen hiçbir projenin  başarılı bir şeklide gerçekleştirilmediğinin ortaya çıktığını öne sürdü.

Şahali  Gazimağusa Belediyesi’nin hizmetlerinin  ve mali yapısının bir buçuk yıl içinde korkunç şekilde kötüleştiğini  iddia ederek, bir an önce gerekenin yapılmaması durumunda daha da kötü sonuçların ortaya çıkacağını iddia etti.