Hüseyin ÇİÇEK

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kurulmasıyla Kıbrıs Türkünün özgürlüğünü perçinlediğini söyleyen vatandaşlar, ülke yönetiminde uygulanan yanlış politikalar yüzünden ekonomik açıdan sağlıklı bir ilerleme yaşanmadığına inanıyor.

KKTC’nin 31’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle Diyalog’un görüşüne başvurduğu vatandaşlar,  Cumhuriyetin kurulmasından duyulan mutluluğu dile getirirken, en büyük sıkıntı olan işsizlik, göç ve ekonomik krize karşı devletin artık çözüm üretmesini ve siyasilerin daha çok çalışmasını istedi. 

Kıbrıs Türkünün çok zor bir süreçten geçerek bugünlere geldiğini belirten vatandaşlar, “Bugün bizim için çok mutlu ve sevindirici bir gün, 31 yıl boyunca ayakta duran Cumhuriyetimiz’in sonsuza kadar yaşaması en büyük temennimiz, ancak daha çok gelişmemiz gerekiyor, şu anda diğer dünya devletlerine göre çok gerideyiz” dedi.

Vatandaş ne dedi ?

Sinan Yılmaz: 

“KKTC’ nin kuruluşundan dolayı gururluyum, ama çok geri kaldık, işsizlik çok, tanınmıyoruz, ambargolar altında eziliyoruz. Artık bu gidişe bir dur denmelidir”.

Mahmut Atabay: 

“Bugün bizim için çok mutlu ve sevindirici bir gün, 31 yıl boyunca ayakta duran Cumhuriyetimiz’in sonsuza kadar yaşaması en büyük temennimiz, ancak daha çok gelişmemiz gerekiyor, şu anda diğer dünya devletlerine göre çok gerideyiz.”

Alparslan Güleç: 

“Tabiki KKTC’ nin kuruluşunun 31. Yılını kutlamanın sevincini yaşıyoruz, burası bizim vatanımız, ancak artık gelişip dünya devletleri seviyesine gelmenin zamanıdır. Öncelikle işsizlik sorununu halledip, işsizlik nedeni ile göç eden gençlerimizi durdurmanın ve KKTC’yi tanıtıp dünya devleti yapmanın zamanı geldi de geçiyor.”

Mehmet Fenikeli:

“Cumhuriyetimizin  31.yılını kutluyoruz, çok mutluyuz, burası bizim vatanımız, vatanımızı çok seviyoruz ama devlette artık bize baksın, işsizlik çok, birkaç kuruş kazanabilmek için resmen sürünüyoruz. Artık devletten bize elini uzatmasını bekliyoruz”.

Mehmet Topaloğlu: 

“KKTC’nin kuruluş yıldönümünü kutluyoruz, gurur verici bir şey, ancak ülkemizin ekonomisi zayıf, daha fazla gelişmemiz gerekiyor. Ambargoları delmemiz ve dünya devletlerine yetişmemiz gerekiyor. Ayrıca işsizlik sorununu bir an önce ortadan kaldırmalıyız”.

Fahri Gazi: 

“Bu Cumhuriyet kolay kurulmadı, yıllarca bu Cumhuriyeti kurabilmek için savaştık, bin bir zorlukla, yokluk içerisinde bu ülkeyi savunduk ve Cumhuriyeti kurduk. Tabiki bu Cumhuriyeti de sonsuza kadar yaşatacağız.  Ancak şunu söyleyim, yıllarca  ülkemi savunmak için savaştım,  şimdi bizimle ilgilenen yok. Ne halimizi soran var ne hatırımızı, devlet bize karşı oldukça ilgisiz.”