Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ile Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konsey Başkanlığı'nın (IUSARC) işbirliğinde, “22 Mart Dünya Su Günü” dolayısıyla "Daha Sağlıklı Bir Dünya İçin Temiz Su-Temiz Çevre" konulu panel düzenlendi.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre panel, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Kampusu, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Merkezi'nde, bugün 09:00-13:30 saatleri arasında gerçekleşti.

Panele, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş, Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Ayşe Zeybek, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur, Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Baş Müşaviri Harun Gazali Ceren, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr.Turgut Tümer, Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, Uluslararası Üniversiteler Arama-Kurtarma Konsey Başkanı (IUSARC) Prof. Dr. Günhan Erdem ve ilgili devlet kurumlarının yetkilileriyle öğrenciler katıldı.

Ulu Önder Atatürk, aziz şehitler, Anavatan Türkiye'de terör olaylarında hayatını kaybeden şehitler ile afetlerde hayatını kaybedenlerin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan panel, "Daha Sağlıklı Bir Dünya İçin Temiz Su- Temiz Çevre" temalı tanıtım filminin  izlenmesiyle devam etti.

IUSARC 1. Dönem Başkanı ve YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş moderatörlüğünde iki oturumda gerçekleşen panelde; Lefke Avrupa Üniversitesinden Prof.Dr. Ferhat Türkman'ın "Su ve Su yapıları", Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinden Yrd.Doç.Dr. Burhan Yıldız'ın "KKTC'de Yeraltı Su Kaynakları ve Güncel Durumu", Doğu Akdeniz Üniversitesinden Doç Dr. Umut Türker'in "KKTC'de Su Sıkıntısı ve Su Tasarrufu" ile Kıbrıs Amerikan Üniversitesinden Prof. Dr. Ulvi Keser'in "KKTC'de Su Temin Projesi ve Stratejik Bir Güç Olarak Kıbrıs'ta Su" konulu sunumlarına yer verildi.

ERDEM: “TÜRKİYE'DEN GELEN SU KKTC'DEKİ YAŞAMI OLUMLU YÖNDE DEĞİŞTİRECEKTİR”

Panelde konuşan Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi Başkanı (IUSARC) Prof. Dr. Günhan Erdem, insanoğlunun “ben” merkezli yanlış düşünce sistemi yüzünden, doğayı kendi ihtiyaçlarına uydurmaya çalıştığını, bunun bir hata olduğunu, insanların doğayla uyumlu yaşamayı öğrenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

ERDEM, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi bünyesinde organize olan üniversite gençliğinin yanı sıra 7’den 70’e toplumun her kesimini, çevrede insanoğlunu tehdit eden afet gerçeği konusunda bilinçlendirdiklerini ifade etti.

Dünya ve doğa için en büyük tehlike olan çevresel bozulma konusunda da duyarlı davranmakta olduklarını söyleyen Erdem, "Dünyamızın daha yaşanabilir ve tüm çevresel faktörler açısından daha sürdürülebilir olması için üzerimize düşen görevleri yerine getirme konusunda büyük özen gösteriyoruz" dedi.

Erdem, çevresel faktörlerin en başında suyun geldiğini, giderek kirlenen dünyada, temiz su kaynaklarının, dünya için enerji kaynağı olan petrolden bile çok daha değerli hale geldiğine vurgu yaptı.

Böyle bir coğrafyada, su açısından dezavantajı olan KKTC için 22 Mart Dünya Su Gününün ayrı bir anlam ifade ettiğini söyleyen Erdem, "Ada halkının yıllardır büyük bir merak ve özlemle tamamlanmasını beklediği Su Temin Projesi nihayet tamamlanmış ve Akdeniz’e döşenen borular vasıtasıyla, Türkiye’den sağlanan temiz su, KKTC’de inşa edilen Geçitköy barajına akmaya başlamıştır. Böylece uzun yıllar boyunca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin su gereksinimi karşılanmış olacaktır. Bunun adaya birçok yönüyle katkı sağlayacağı ve adadaki yaşamı olumlu bir şekilde değiştireceğini düşünüyorum" dedi.

1458665653.jpg

YARIMBAŞ: "AMACIMIZ FARKINDALIK YARATMAK"

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş panelde yaptığı konuşmasında ilk olarak; Anavatan Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşanan terör olaylarını yapanları, terör olaylarını destekleyen ve sempati duyarak şirin göstermeye çalışanları şiddetle kınayarak, dünyanın ancak teröre ortak tepki gösterildiğinde bu sorunu çözebileceğini, herkesten bu yaklaşımın beklendiğini söyledi.

Yarımbaş, paneli düzenlemekteki amaçlarının, su konusunda farkındalık ve tartışılan konuların hayata geçirilmesiyle ilgili vizyon yaratmak olduğunu belirtti.

Yarımbaş, suyun korunması, kullanılması ve paylaşımının önemli olduğunu, geçmişte enerji kaynakları için savaşlar yapıldığını, bu mücadelede insanların hayatlarını kaybettiğini, suyun da böyle bir stratejik madde haline gelmesinin beklendiğini söyleyerek, bu kadar çok savaş varken su nedeniyle çıkacak savaşları arzu etmediğini ifade etti.

Yaşlanan dünyamızda kaynakların hoyratça kullanıldığını, suyun, hava gibi varlığının hissedilmediğini ancak yok olduğunda, çok kötü sonuçlara katlanıldığı ciddi bir kaynak olduğunu belirten Yarımbaş, öncellikle su kaynaklarının korunması, kullanıcıyla buluşturulması ve kullanımdaki hassasiyette dikkat çekti.

Açlığa dayanmanın kolay olduğunu ancak susuzluğa dayanmanın imkansız olduğunu söyleyen Yarımbaş, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir kurumu olan TİKA'nın Afrika'da bir çok yerde su kuyusu kazdığını ve  oradaki çocukları su ile buluşturmaya çalıştığını ifade etti.

Yarımbaş, her ada devletinin susuzluk çektiğini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de su sıkıntısının olduğunu, halkın tuzlanmış kalitesiz sularla gündelik yaşamını sürdürmek zorunda kaldığını, bu nedenle Anavatandan gelecek suyun çok önemli olduğunu söyleyerek, "Bugün burada Türkiye'den gelen suyun polemik konusu haline getirilmesi değil, bu suyun stratejik etkilerini KKTC'deki yaşam şekline  olumlu katkılarını konuşmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

1458665664.jpg

PANELDE KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Panelde ayrıca, “Dünya Su Günü”ne yönelik düzenlenen kısa film yarışmasında dereceye giren filmler izlenerek, dereceye girenlere ödülleri verildi.

Kısa film yarışmasında  birinciliği,  Kıbrıs Amerikan Üniversitesi'nin "Kurak" adlı filmi, ikinciliği  İstanbul Teknik Üniversitesi'nin "Su Hayatımızdır" ve üçüncülüğü ise Yakın Doğu Üniversitesi'nin " Okeanos"  isimli kısa  filmleri aldı.

Öte yandan, panelin yapıldığı salonun fuayesinde ise Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığının koordinesinde, üniversite öğrencilerinin günün anlam ve önemini vurgulayan afiş sergisi yer aldı.

Panel, anı fotoğraf çekiminin ardından, katılımcıların Geçitköy Göleti Tesislerinde incelemelerde bulunması ve sunum yapan akademisyenlere plaket takdimi ile sona erdi.

1458665656.jpg