Genel Kurul’da yasanın görüşülmesi sırasında hiçbir milletvekilli söz almadı. Bunun üzerine yasanın madde madde görüşülmesine geçildi.

Yasa maddeleri ve yasanın bütünü herhangi bir değişiklik olmadan, oybirliğiyle yeniden kabul edildi.

DAİMİ İKAMET İZNİ YASA TASARISI, KOMİTE BAŞKANI GÜRÇAĞ’IN ÖNERİSİYLE GERİ GÖNDERİLDİ

Daha sonra Daimi İkamet İzni Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi. Hukuk Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komite Başkan Yardımcısı İzlem Gürçağ, tasarının komiteye geri gönderilmesini önerdi.

Öneri oylandı ve kabul edildi ancak oylamanın hemen ardından geri gönderme gerekçesinin gösterilmesi gerektiği gündeme geldi.

Bunun üzerine söz alan CTP Milletvekili Tufan Erhürman tasarıdaki sıkıntılardan bahsetti.

Erhürman, istenen koşulları yerine getiren kişilere beyaz kimlik verilmesi konusunda takdir yetkisine yer verildiğini, bu takdir yetkisinin sıkıntı yaratabileceğini kaydetti.

Başvuru koşulları yerine getirildiği halde takdir yetkisine yer verilmesinin doğru olmadığını anlatan Erhürman,  bu nedenle “verebilir” ifadesinin “verir” ifadesiyle değiştirilmesi gerektiğini anlattı.

Bu bağlamda partizanlık ve benzeri durumlara yol açmamak adına tasarıda değişiklik yapılması gerektiğini belirten Erhürman, tasarıda Muhaceret Dairesi’nin uygun görmesi halinde sağlık raporu talep edilebileceği kuralı olduğunu ve bunun da sıkıntı yaratabileceğini ifade etti.

Tasarıda “beyaz kimlik infeksiyöz hastalık nedeniyle iptal edilebilir” kuralı da bulunduğunu söyleyen Erhürman, 10 yıldır KKTC’de çalışan, yaşayan birinin beyaz kimliğini iptal etmenin insan haklarına uygun olmadığını kaydetti.

Tasarıdaki “Polis soruşturması nedeniyle beyaz kimlik verilemez” kuralının da doğru olmadığını dile getiren Erhurman, soruşturma tamamlanıp kişi suçlu bulunmadan sadece soruşturma açıldığı için beyaz kimlik verilmesinin masumiyet karnesi kuralına aykırı olduğunu ifade etti.

Erhürman’ın ardından konuşan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, tasarının geri çekilmesinin gerekçelendirilmesi gerektiğini dile getirerek, bundan sonra bu şekilde hareket edilmesini istedi.

Siber’in ardından söz alan DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş ise, Erhürman’ın sunduğu gerekçeler arasında haklı tespitler olduğunu ancak bunun daha önce bilgilerine getirilmesini dilediklerini anlattı.

Denktaş “insiyatif kullanma yetkisini kaldıracaksak ne amire ne memura ihtiyaç kalır” da dedi ve bu gerekçeyi haklı bulmadığını anlattı.