Duygu Alan

Türkiye’de 15 Temmuz Cuma akşamı yaşanan darbe girişimi, hem Türkiye’de hem de KKTC’de turizmi vurdu.

Darbe girişimi, KKTC’den Türkiye’ye yapılması planlanan seyahatleri durdurma noktasına getirdi. Seyahatlerde birçok rezervasyon iptal edildi, birçoğunda tarih değişikliği yapıldı.

Türkiye’de darbe girişimi sonrasında “aranan ve hakkında tutuklama kararı çıkan kişilerin ülkeden kaçmasını önlemek maksadıyla”  tüm devlet memurlarına yurtdışına çıkış yasağı konması ise KKTC’de otelleri ve yat turizmini olumsuz etkiledi.

Oteller dolmadı, yat turları iptal edildi.

Yat turları iptal

Girne Kordonboyu’nda yat gezisi yapan turizmciler, Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin ardından, Türkiye’den gelen turist sayısında ciddi azalma olduğunu, Temmuz ayı için Türkiyeli turistlerin rezerve ettiği yat turlarının birçoğunun iptal edildiğini kaydetti.

Yat turizmi yapan bazı turizmciler ise 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı münasebeti ile Türk Yıldızları’nın ve Solo Türk’ün hava gösterilerini denizden izlemek için yapılan turların da bu yıl darbe girişimi nedeni ile iptal edildiğini söyledi.

Bazı turizmciler, Türkiye’den ülkemize gelen turistlerin çoğunlukla kamu çalışanı olduğunu belirterek, turist sayısındaki azalmanın bir nedeninin de darbe girişimi sonrasında Türkiye’de kamu görevlilerinin kimlikle yurtdışına çıkışlarının yasaklanması olduğunu ifade etti.

yat-turizm-12s-copy-765x510.jpg

Endişe hakim

Girne’de Kordonboyu’nda yat turizmi yapan turizmciler, Türkiye’de halen süregelen gerginliğin devamı halinde ülke turizminin ciddi kan kaybedeceğini belirtti, gelecekten endişe duyduklarını dile getirdi.

Bazı turizmciler ise işletmenin daha fazla zarar etmemesi için personel azaltmaya gitmeyi düşünüyor.

Hakan: 20 Temmuz rezervasyonları iptal edildi

Girne’de yat turizminde hizmet veren gemi kaptanı Beyazıt Hakan, KKTC’de her yıl 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nda Türk Yıldızları’nın ve Solo Türk’ün hava gösterileri yaptığını ve Türkiye’den yüzlerce turistin bu hava gösterilerini denizden izlemek için yat turlarına rezervasyon yaptırdığını anlattı. Ancak Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimini nedeni ile Türk Yıldızları’nın ve Solo Türk’ün hava gösterilerinin yapılmadığını dolayısıyla güne özel turların da iptal edildiğini söyledi.

“Turizm patlaması olurdu”

Beyazıt Hakan, darbe girişiminden sonra Türkiye’de kamu görevlilerine kimlikle yurtdışına çıkma yasağının konmasının da normal turların iptal edilmesine sebebiyet verdiğini kaydetti.

Turların iptalinin yat sahiplerini olumsuz etkilediğini ifade eden kaptan Beyazıt Hakan, “Türkiye oldukça gergin. Birçok kişinin bu dönemde Türkiye’de durmak istemediği gerek psikolojik olarak gerekse biraz olsun dinlenmek maksadı ile yurtdışına çıkmak istediği düşüncesindeyim. Bence Türkiye’de kamu görevlilerine kimlikle yurtdışına çıkış yasağı konmasaydı KKTC’de bu yıl turizmde adeta patlama olurdu” dedi.

Düzce: Huzursuz ve endişeliyiz

Girne Kordonboyu’nda yat turları düzenleyen Six Brothers ve Prenses Tekne’nin işletmecisi Orhan Düzce, Türkiye’de darbe girişiminden sonra kamu görevlilerine kimlikle yurtdışına çıkış yasağı konmasının özellikle hafta sonu yat turlarını ciddi şekilde etkilediğini kaydetti.

Rezervasyonların iptal edilmesi üzerine hafta içi yapılması planlanan birkaç turu da iptal etmek zorunda kaldıklarını belirten Düzce, bu durumun turizmcilerde huzursuzluğa ve endişeye yol açtığını söyledi.

yat-turizm-2s-copy-765x510.jpg

“Kara kara düşünüyoruz”

Türkiye’de bir türlü suların durulmadığına işaret eden Orhan Düzce, gelişmelerin KKTC turizmine etkileri sebebi ile ne yapmaları gerektiği konusunda turizmcilerin kara kara düşündüklerini söyledi.

“Yat turizmcileri hem huzursuz hem endişeli. Şimdiden ne yapacağız diye kara kara düşünmeye başladık. İşlerimiz düştü. Süreç de devam ediyor. Eğer bu şekilde giderse personel azaltmasına gitmek zorunda kalacağız” dedi.

Coşkun: Turizm bakımından endişe duyuyorum

Girne Kordonboyu’nda yat turları düzenleyen bir diğer turizmci Hasan Coşkun ise Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin KKTC turizmine etkilerinin yavaş yavaş hissedilmeye başladığını kaydetti.

Darbe girişimi öncesindeki hafta işlerinin iyi olduğunu kaydeden Hasan Coşkun, darbe girişiminin ardından alınan Türkiye’de kamu görevlilerine kimlikle yurtdışına çıkış yasağına bağlı olarak Türkiyeli turist sayısında süreçte ciddi bir azalma olacağını düşündüğünü söyledi.

Hasan Coşkun, turizm bakımından endişe duyduğunu sözlerine ekledi.