İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Can Tuncay tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan kurmay albaylar Nebi Gazneli ve Müslüm Kaya, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.

Savcılık ifadelerinde Gülen örgütü üyesi olmadıklarını, 15 Temmuz darbe girişimini "vatan ve ülke için yaptıklarını" ileri sürdükleri öğrenilen şüpheliler Gazneli ve Kaya'nın, darbe girişiminde İstanbul'daki Whatsapp grubunu yönettiklerini; Taksim, TRT ve AKOM'a giden askerleri de bu şekilde yönlendirdiklerini itiraf ettikleri belirtildi.

Savcılık her iki şüpheliyi de tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hâkimliğe sevk etti.

Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği, şüpheliler Nebi Gazneli ile Müslüm Kaya'nın "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan tutuklanmalarına karar verdi.

Kurmay Albay Nebi Gazneli ve Kurmay Albay Müslüm Kaya, darbe girişiminin ardından kaçtıkları Konya'nın merkez Selçuklu ilçesi Yazır mahallesinde yakalanarak İstanbul'a getirilmişti.

15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren cuntanın haberleşmede kullandığı Whatsapp grubundaki yazışmalarının tam dökümüne Al Jazeera ulaşmıştı. Konuşmalarda darbeciler başarısız olduklarını anlayınca, "teslim olun veya kaçın" gibi ifadeler kullanıyordu. Ayrıca, halkın üzerine "ateş serbest" deniliyordu.

Kaynak: DHA