Doğu Akdeniz Üniversitesi, (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakülteleri Dekanlar Konseyi (FEFKON) onuncu toplantısında temsil edildi. KKTC ve TC Üniversitelerinin Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülte Dekanlarının katıldığı toplantı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıya DAÜ’yü temsilen DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rza Bashirov katıldı.

Prof. Dr. Bashirov, FEFKON toplantılarında Fen ve Edebiyat Fakültelerinin yüksek öğrenimdeki yeri ve rolü, akreditasyon ve denklikler, öğrencilerin istihdamı gibi Fen ve Edebiyat Fakültelerinin gelişimi ile ilgili problemlerin geniş bir perspektiften ele alındığını belirterek söz konusu toplantının son derece önem taşıdığına dikkat çekti.  

 

Prof. Dr. Bashirov, 80 Dekanın katıldığı  toplantıda Fen ve Edebiyat Fakültelerinin gelişimine büyük ölçüde katkı saylayacak önemli kararlar alındığını vurguladı. Prof. Dr. Bashirov, toplantı sonunda Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK gibi kurumların, Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya, İnsan ve Toplum Bilim Fakültelerinin ilgili bölümlerini ilk beş sırada tercih eden öğrencilere giriş puanlarıyla orantılı olarak destek bursu vermesi ya da sıralamada ilk 50000 de olup temel bilim bölümlerinde öğrenim görmeye hak kazanan öğrencilere burs verilmesinin sağlanması için girişimlerin başlatılacağını bildirdi.

Prof. Dr. Bashirov,  mezun sayısı ve istihtam kapasitesi arasındaki dengesizliği aradan kaldırmak için Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulunun aynı öğrenci profiline hizmet veren yeni eğitim programlarının açılmaması, mevcut programların derli toplu biçimde iyi, tanınan ve yüksek kalitede eğitim veren üniversitelerde verilmesi cihetine gideceği bilgisini verdi.