Spor fizyoterapisi üzerine uzmanlığı bulunan Fizyoterapist Esra Gilanlıoğlu, fizyoterapinin; insan vücudunda doğuştan veya herhangi bir nedenle sonradan meydana gelen sakatlanma sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıkların tedavisiyle ilgilenen bir bilim dalı olduğunu açıkladı. Gilanlıoğlu fizyoterapistlerin yaralanma, sakatlanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarından yakınan kişilere, hekimin tanısına uygun bir fizik tedavi programını planlayarak uygulayan kişiler olduğunu anlattı. 

Özellikle sporcu sakatlanmalarını örnek gösteren Gilanlıoğlu, profesyonel anlamda her spor kulübünün doktor, hemşire ve fizyoterapisti de içeren bir sağlık ekibine sahip olması gerektiğine dikkat çekti. Ülkemizde birçok spor sakatlanmasının farklı nedenlerle meydana gelebildiğini söyleyen Gilanlıoğlu, sporcuların sağlıklı beslenmesinin, doğru egzersiz yapmasının, maçtan bir gün önce düzenli uyku ve alkol sigara tüketimine dikkat etmesinin sakatlanmaları azaltmak için önemli olduğunu ifade etti.  Sporcuların sakatlanmaması için de fizyoterapinin ayrı bir öneme sahip olduğuna değinen Gilanlıoğlu, fizyoterapistlerin kas kuvveti, eklem açığı, duruş ve denge değerlendirme testleri yapabildiğini kaydetti. Gilanlıoğlu söz konusu değerlendirmeler ışığında sporcunun hangi kas veya ekleminin zayıf kaldığının tespit edilip, mevcut kasların doğru egzersizlerle güçlendirilerek sporcu performansının da arttırılabildiğini vurguladı.

Gilanlıoğlu programda sakatlanma sonrası fizyoterapistlerin uygulamalarından ve tekniklerden de bahsetti.  Gilanlıoğlu “Sakatlanmalarda bizlerin işi ağrıyı gidermek, ödemi tedavi etmek ve sonrasında kasları kuvvetlendirip esnekliği arttırmak.” ifadelerini kullandı. Sporun insan sağlığına öneminden de bahsedilen programda Gilanlıoğlu ailelere seslenerek, çocukların mutlaka herhangi bir spor dalına yönlendirilmelerinin doğru olacağına değindi. 

“Akademik Spor” adlı programın söz konusu bölümü 17 Eylül 2014 Çarşamba günü, 20.30 – 21.15 saatleri arasında, AS TV kanalında yayınlanacaktır.