Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Mustafa Öngün ile Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM) YOUTHOPIA Proje Koordinatörü Mertkan Hamit’in moderatörlüğünde  gerçekleştirilen “Alternatifim: İnsan” programına bu hafta Turgut Denizgil konuk oldu. Söz konusu programda vicdani ret hakkı ele alındı.

Turgut Denizgil, vicdani ret hakkının en yaygın tanımıyla, bireyin kendi politik, etnik, dini sebepleri ile zorunlu askerlik uygulamasını reddetmesi anlamına geldiğini ifade etti. Denizgil, KKTC’de vicdani ret hakkının yasal bir güvenceye kavuşturulmadığından ötürü, bunun bir insan hakkı ihlalı olduğunu düşündüklerini anlattı. Vicdani ret hakkının dünyada uygulamalarını ele alan Denizgil, İngiltere’nin 1916 yılından beridir vicdani ret hakkını tanıyan bir ülke olduğunu hatırlattı. Denizgil Vicdani ret hakkının Avrupa İnsan Hakları (AİH) Sözleşmesi’nde bulunduğundan ve KKTC’de de AİH Sözleşmesi’nin temel kabul edildiğinden söz ederek, “Söz konusu hakkın KKTC’de iç hukukun bir parçası olduğuna dair bir görüş var.”dedi. Bugüne kadar ülkemizde açıklanan vicdani retlerin, (askerlik hizmetini yerine getirdikten sonra)  seferberlik hizmetlerine karşı olan bir vicdani ret olduğunu bildiren Denizgil, yakın bir zamanda zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmeyi  de reddeden kişilerin vicdani ret açıklaması gerçekleştireceklerini vurguladı.

Alternatifim: İnsan adlı programın söz konusu bölümü 14 Aralık 2015 Pazartesi günü,  19:00 - 19:45 saatleri arasında  kanal SİM’de yayınlanacaktır.