Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  (KKTC) ilk ve tek Meslek Yüksek Okulu olan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu (BTYO) mesleki eğitimin en yüksek seviyesi ile kapılarını tüm dünya öğrencilerine açmaya devam ediyor. Bugüne kadar birçok Avrupa’lı akreditasyon süreçlerinden geçen DAÜ BTYO yeni bir akreditasyon süreci ile gündemde.

DAÜ BTYO’nun İnşaat Teknolojisi (2 ve 3 yıllık), Harita ve Kadastro Teknolojisi (2 yıllık) ASIIN Akreditasyon kuruluşundan gelen heyet tarafından denetleniyor. 8 – 11 Eylül 2015 tarihleri arasında denetlemelere devam edecek olan ASIIN heyeti DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam’ı makamında ziyaret etti. DAÜ hakkında genel bilgiler veren Prof. Dr. Osam, akreditasyonlara verilen önemi vurgulayarak bölümlerin sahip oldukları akreditasyonlar hakkında geniş bilgiler verdi. Öğrenci profili, diğer üniversitelerle yapılan işbirlikleri, yaz okulu, ve mali yapı konularında da bilgiler veren Prof. Dr. Osam, “öğrencilerimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı. Söz konusu ziyarette DAÜ Tanıtım İşleri’nden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Amca, Rektör Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Arif Akkeleş, BTYO Müdürü Doç. Dr. Mustafa İlkan, BTYO müdür yardımcısı Cantaş Özerek, İnşaat Teknolojisi Programı Koordinatörü Dr. Ece Çelik ve Halkla İlişkiler ve Basın Müdürü Murat Aktuğralı da hazır bulundu.

Bugüne kadar DAÜ BTYO’ya bağlı programların almış oldukları ve süreçlerinden geçip sonuç bekledikleri akreditasyonlar ve bölümleri aşağıdaki gibidir.

Alınan akreditasyon ve belgeler

1-Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri (4 yıllık)ASIIN (Almanya) akreditasyonuna sahip

2-Muhasebe ve Vergi Uygulamaları (2 yıllık)                 FIBAA(Almanya) akreditasyonuna sahip

3-Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik(2 yıllık)             FIBAA(Almanya) akreditasyonuna sahip

4-Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri(4 yıllık) Edexcel(İngiltere) akreditasyonuna sahip

5-Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri(4 yıllık) Euro-Inf(Almanya)Eğitimde kalite belgesi

6-BTYO Öğretim elemanlarıı ECDL (Avrupa Birliği Bilgisayar Kullanımı ve Yetkinlik Sertifikası)

Süreçten geçen ve sonuç bekleyen bölümler

7-Bilişim Sistemleri Yüksek Lisans                                      ASIIN (Almanya) süreçten geçti

8-Bilgisayar Programcılığı (2 yıllık)                                      ASIIN (Almanya) süreçten geçti

9-Bilgisayar Programcılığı (3 yıllık)                                      ASIIN (Almanya) süreçten geçti

10-Elektrik ve Elektronik Teknolojisi (2 yıllık)                     ASIIN (Almanya) süreçten geçti

11-Elektrik ve Elektronik Teknolojisi (3 yıllık)                     ASIIN (Almanya) süreçten geçti

12-Biyomedikal Cihaz Teknolojisi (2 yıllık)                         ASIIN (Almanya) süreçten geçti

13-Biyomedikal Cihaz Teknolojisi (3 yıllık)                         ASIIN (Almanya) süreçten geçti

14-İnşaat Teknolojisi (2 yıllık)                                              ASIIN (Almanya) süreçten geçti

15-İnşaat ve Çizim Teknolojisi (3 yıllık)                               ASIIN (Almanya) süreçten geçti

16-Harita ve Kadastro Teknolojisi (2 yıllık)                         ASIIN (Almanya) süreçten geçti

DAÜ BTYO’nun Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemi (BTBS) programının Alman kökenli ASIIN akreditasyon kuruluşu tarafından akredite edilmesi ve ayrıca Avrupa Birliği’nde Bilgisayar Yazılım eğitiminde kalite belgesi olan EuroINF kalite belgesini almasının ardından, 28 Avrupa Birliği üniversitelerinde işletme alanındaki bölümleri akredite eden bir akreditasyon kuruluşu olan FIBAA tarafından da akredite edilerek, KKTC ve bölge coğrafyasında bir ilk olma özelliğini taşıyor. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı ile Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik Programı akreditasyon sürecinden başarıyla geçerek, 5 yıl süre ile FIBAA akreditasyonunu aldı.

Akreditasyon, üçüncü  bir tarafın başvurulan alan standartlarına uygunluğunun tesbiti, denetimi olup kalite güvencesi de sağlamaktadır. Akreditasyon yaşayan bir varlık gibi ilgili programların her yıl ve/veya her yenilikte kendilerini Avrupa eğitim standartlarına adapte etmesini talep etmekte olup, her yıl birçok çalışmanın kayıt altına alnmasını da sağlamaktadır. DAÜ BTYO’un programlarının bu akreditasyonlar ile Avrupa Birliği’ne bağlı tüm ülkelerde uygulanan benzer eğitim programları ile aynı kalite ve standartta olduğuna dikkat çeken DAÜ BTYO Müdürü Doç. Dr. Mustafa İlkan, yükseköğrenimde çıkış yolunun uluslararasılaşma ve uluslararası akreditasyonlardan geçtiğine vurgu yaptı. Akreditasyonun bir kulüp üyeliği olmadığı ve ciddi bir sınav ve değerlendirme süreci ile elde edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Mustafa İlkan, akreditasyonun gereği olarak da akredite olan bölümlerin çalışma, adaptasyon ve gelişimi için her yıl çalışması ve ilgili kuruluşlara rapor sunması gerektiğini kaydetti. Doç. Dr. İlkan ayrıca bu anlamda bakıldığında da akreditasyonun aslında yaşayan bir varlık olduğuna vurgu yaptı. DAÜ BTYO’nun ayrıca İngiltere’nin mesleki eğitim merkezi olan EDEXCEL’in onaylanmış merkezi olduğunu da belirten Doç. Dr. İlkan, DAÜ BTYO’nun Avrupa Birliği Bilgisayar Kullanımı ve Yetkinlik Sertifikası sahibi akademisyenleri de bünyesinde bulundurmakta olduğunu kaydetti. Doç. Dr. İlkan, standart olarak DAÜ BTYO bölümlerinin tümünün YÖK ve YÖDAK akreditasyonuna sahip olduğunu belirtti. Avrupalı olma yolunda daha yüksek tempoda ve daha büyük özveri ile çalışacaklarını ifade eden Doç. Dr. İlkan, bu alanda Kıbrıs ve Bölgede bir ilk olduklarını da sözlerine ekledi. Ayrıca EuroINF kalite belgesini de Avrupa’da ilk alan akademik birim olduklarını vurguladı.