Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  (KKTC) ilk ve tek Meslek Yüksek Okulu olan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu (BTYO) mesleki eğitimin en yüksek seviyesi ile kapılarını tüm dünya öğrencilerine açmaya devam ediyor.

DAÜ BTYO’nun Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemi (BTBS) programının Alman kökenli ASIIN akreditasyon kuruluşu tarafından akredite edilmesi ve ayrıca Avrupa Birliği’nde Bilgisayar Yazılım eğitiminde kalite belgesi olan EuroINF kalite belgesini almasının ardından, 28 Avrupa Birliği üniversitelerinde işletme alanındaki bölümleri akredite eden bir akreditasyon kuruluşu olan FIBAA tarafından da akredite edilerek, KKTC ve bölge coğrafyasında bir ilk olma özelliğini taşıyor. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı ile Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik Programı akreditasyon sürecinden başarıyla geçerek, 5 yıl süre ile FIBAA akreditasyonunu aldı.

Yeni Akreditasyon Çalışmaları:

DAÜ BTYO 24 - 28 Ağustos 2015 ve 8 – 12 Eylül 2015 tarihlerinde üç değişik değerlendirme süreci ile  yine Almanya’nın ASIIN akreditasyon kuruluşunun denetiminden geçmekte olup, Elektrik ve Elektronik Teknolojisi (2 ve 3 yıllık), Bilgisayar Programcılığı (2 ve 3 yıllık), İnşaat Teknolojisi (2 ve 3 yıllık), Harita ve Kadastro (2 yıllık)  ile Bilişim Teknolojileri yüksek lisans programı  da akredite olma yolunda önemli adımlar atmaktadır.

Akreditasyon, üçüncü  bir tarafın başvurulan alan standartlarına uygunluğunun tesbiti, denetimi olup kalite güvencesi de sağlamaktadır. Akreditasyon yaşayan bir varlık gibi ilgili programların her yıl ve/veya her yenilikte kendilerini Avrupa eğitim standartlarına adapte etmesini talep etmekte olup, her yıl birçok çalışmanın kayıt altına alnmasını da sağlamaktadır. DAÜ BTYO’un programlarının bu akreditasyonlar ile Avrupa Birliği’ne bağlı tüm ülkelerde uygulanan benzer eğitim programları ile aynı kalite ve standartta olduğuna dikkat çeken DAÜ BTYO müdürü Doç. Dr. Mustafa İlkan, yükseköğrenimde çıkış yolunun uluslararasılaşma ve uluslararası akreditasyonlardan geçtiğine vurgu yaptı. Akreditasyonun bir kulüp üyeliği olmadığı ve ciddi bir sınav ve değerlendirme süreci ile elde edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Mustafa İlkan, akreditasyonun gereği olarak da akredite olan bölümlerin çalışma, adaptasyon ve gelişimi için her yıl çalışması ve ilgili kuruluşlara rapor sunması gerektiğini kaydetti. Doç. Dr. İlkan ayrıca bu anlamda bakıldığında da akreditasyonun aslında yaşayan bir varlık olduğuna vurgu yaptı. DAÜ BTYO’nun ayrıca İngiltere’nin mesleki eğitim merkezi olan EDEXCEL’in onaylanmış merkezi olduğunu da belirten Doç. Dr. İlkan, DAÜ BTYO’nun Avrupa Birliği Bilgisayar Kullanımı ve Yetkinlik Sertifikası sahibi akademisyenleri de bünyesinde bulundurmakta olduğunu kaydetti. Doç. Dr. İlkan, standart olarak DAÜ BTYO bölümlerinin tümünün YÖK ve YÖDAK akreditasyonuna sahip olduğunu belirtti. Avrupalı olma yolunda daha yüksek tempoda ve daha büyük özveri ile çalışacaklarını ifade eden Doç. Dr. İlkan, bu alanda bir ilk olduklarını da sözlerine ekledi.