Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu (DAÜ-BTYO) KKTC uyruklu Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Ticaret Lisesi mezunlarına DAÜ-BTYO’nun 2 yıllık ön lisans programlarına sınavsız giriş hakkı ile ailelerin ekonomik durumuna bakılmaksızın doğrudan devlet bursu olanağı sağlıyor. KKTC meslek lisesi mezunu TC uyruklu öğrenciler ise ÖSYM kanalı ile DAÜ-BTYO bölümlerine yerleştirildikleri takdirde, KKTC uyruklu öğrencilere uygulanan harç ile aynı ücretten faydalanabilecekler.

Söz konusu ön lisans programlarında Türkçe eğitim verildiğinden dolayı İngilizce yeterlilik sınavına girme zorunluluğu ve ayrıca İngilizce Hazırlık Okulu okuma zorunluluğu bulunmamaktadır. DAÜ BTYO Müdürü Doç. Dr. Mustafa İlkan, DAÜ-BTYO’nun akreditasyon çalışmaları, başarıları ve Meslek Lisesi mezunlarına sağlanılan büyük avantajlardan bahsederek  DAÜ-BTYO’nun 2 ve 3 yıllık Elektrik ve Elektronik Teknolojisi, Bilgisayar Programcılığı, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, İnşaat Teknolojisi, Tıbbi Dökümasyon ve Büro Yönetimi ve 2 yıllık Harita ve Kadastro olmak üzere 6 farklı programının bulunduğu belirtildi. 2 yıllık bölümlerden mezun öğrencilerin başarılı olmaları durumunda ilgili 4 yıllık programlarında yine sınavsız ancak DAÜ’nün dikey geçiş kurallarına uygun olarak eğitimlerini sürdürebilme şansına sahip olduklarını da aktaran Doç. Dr.İlkan, 2 yıllık bölümlerden mezun olma koşulu ile 2+1’den yararlanılarak 3 yıllık programdan da mezun olma hakkının bulunduğuna dikkat çekti.

s800img_1749.jpg

Devlet İşi Kurma Kredisi

DAÜ-BTYO’nun 3 yıllık programlarından mezun olan erkek öğrencilerin askerlik görevlerini yedek subay olarak yapma hakkının da bulunduğunu belirten Doç. Dr. İlkan, DAÜ-BTYO’nun mezunlarının devlet iş kurma kredisi alma şansına sahip olduğunu, düşük ve uzun vadede ödeme imkanları bulunduğu da belirtildi. Meslek Liseleri dışında düz lise ve kolej mezunlarının da DAÜ giriş sınavına girerek DAÜ-BTYO bölümlerine giriş haklarının bulunduğu, ayrıca dikey geçiş ve yatay geçiş ile de DAÜ içi ve dışından öğrenci kabul edildiği ifade edildi.

KKTC ve Bölge Coğrafyasında Bir İlk

DAÜ-BTYO’nun Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemi (BTBS) programının (4 yıllık İngilizce) alman kökenli ASIIN akreditasyon kuruluşu tarafından akredite edilmesi ve ayrıca Avrupa Birliği’nde Bilgisayar Yazılım eğitiminde kalite belgesi olan EuroİNF kalite belgesini almasının ardından 28 Avrupa Birliği üniversitelerinde İşletme alanındaki bölümleri akredite eden bir akreditasyon kuruluşu olan FIBAA tarafından da akredite edilerek KKTC ve bölge coğrafyasında bir ilki olma özelliğini de taşıyor. Doç. Dr. İlkan, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programı ile, Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik programı akreditasyon sürecinden başarı ile geçerek 5 yıl süre ile FIBAA akreditasyonunu aldığını bildirdi.

Diğer Akreditasyon Çalışmaları

Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu’nun geri kalan on programı da (yüksek lisans IT programı dahil) Ağustos sonu ve Eylül başı üç farklı ASIIN (Almanya) ekibi tarafından denetlenip akreditasyon sürecinden geçecektir. Bu süreçler ile ilgili tüm çalışmalar tamamlanmış olup BTYO bölümleri akreditasyona hazırdır.

s800img_1769.jpg