Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi, Belgesel Günleri “Göç  ve Yerinden Edilme” temasıyla 22 – 23 Ekim 2015 tarihlerinde gerçekleştiriliyor. İletişim Fakültesi, Radyo TV Sinema ve Gazetecilik Bölümü, Mağusa İnsiyatifi ve Sinema Kulübü ile Belgeselci Film İnsiyatifi’nin ortaklaşa düzenlediği iki günlük etkinliğin açılış töreni 22 Ekim 2015 Perşembe günü, saat 15:30’da, İletişim Fakültesi Mor Salon’da gerçekleştirilecek.

Festival süresince etkinlikler 15:30 – 19:00 saatleri arasında düzenlenecek. DAÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Ümit İnatçı, göçün ve yerinden edilmenin giderek büyüyen bir gerçeklik ve sorun olduğunu belirterek bunu deneyimleyen bir coğrafyada bu konuda bir belgesel günleri etkinliği düzenlemekten son derece mutlu olduklarını vurguladı. İnsanların mallar, hizmetler ve bilgiden daha zor yer değiştirdiği bir dünyada, göç ve yerinden edilmenin nedenleri, hızı, ritmi, yolları ve deneyimini yeniden düşünmek gerektiğini belirten DAÜ İletişim Fakültesi Radyo TV Sinema ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hanife Aliefendioğlu ise Belgesel Günleri’nin DAÜ ve kenti birleştirecek bir etkinlik olduğunu aktardı.

Doç. Dr. İnatçı ve Mağusa İnsiyatifi aktivisti Dr. Okan Dağlı ile Sinema Kulübü temsilcisinin gerçekleştireceği açılış konuşmalarının ardından “Beritanlılar 28” adlı filmin gösterimi ve yönetmen Osman Demirbağ ile söyleşi yer alacak. İlk günkü etkinlikler kapsamında yönetmen Güliz Sağlam’ın “Evden Uzakta”, yönetmen Enis Rıza’nın “Ayrılığın Yurdu Hüzün: Kayaköy”,  yönetmen Musa Ak’ın “Mada Adası”  filmlerinin gösterimi gerçekleştirilecek. Festivalde İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkan Yardımcı Yrd. Doç. Dr. Yetin Arslan’ın “We Live In “İngiltere” adlı belgeseli de gösterilecek.

“Belgesel Günleri”nin ikinci gününde ise Doç. Dr. Aliefendioğlu’nun moderatörlüğünde “Göç, Kolektif Hafıza ve Yerinden Edilme” konulu panel gerçekleştirilecek. Panelde Yrd. Doç. Dr. Yaprak Civelek, "Yaşam Boyu Göç ve Göçmenlik: Tanımlar ve Deneyimler Üzerine", Yrd. Doç. Dr. Ayşenur Talat ise “Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Göç: 1. Dalga Göçmenlerin Deneyimleri” konulu sunum gerçekleştirecek.

Panelin ardından ise yönetmen Şenol Çöm’ün “Göç/The Migration”, yönetmen  Esra Etiz’in “Evler Yüzler “Foça”,  yönetmen Bülent Arınlı’nın “Kırlangıçın Yuvası_Hrant Dink'in Düşlerine...” ve yönetmen Gül Muyan’ın “Arap Kızı Camdan Bakıyor” adlı filmlerinin gösterimi ile belgesel günleri sona erecek.