Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mühendislik Fakültesi çatısı altında eğitim veren İnşaat Mühendisliği Bölümü 1979 yılında kurulmuş olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ve DAÜ’de 36 yıllık bir geçmişe sahip en köklü bölümlerden biri olma özelliğini taşıyor. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programlarında İngilizce dilinde eğitim veren İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde 2012-2013 Akademik yılından itibaren Türkçe dilinde de lisans eğitimi verilmeye başlandı.

ABET Akreditasyonuna Sahip

İnşaat Mühendisliği programı dünya çapında mühendislik eğitiminde kalite ölçütleri konusunda en saygın kuruluşların başında gelen ABET tarafından da akredite edilmiştir. Dünya standartlarında kabul görmüş eğitim olanaklarına sahip olan bölüm, değişen ve gelişen dünyanın rekabet ortamına ayak uydurabilecek mezunlar yetiştirmeyi hedefliyor. Bölüm, eğitimde temel ve geleneksel inşaat mühendisliği eğitimi yanında son teknolojik gelişimleri de göz önünde tutarak teorik ve pratik eğitimin bütünleştiği bir eğitim sistemini benimsiyor.

Tam Donanımlı Laboratuvarlar

DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Eren, bölümünün çok iyi donanımlı laboratuvarları ile eğitim yanında araştırmaları ile de ulusal ve uluslararası alanda kendini kanıtlamış olduğunu belirterek mesleki donanımlı yapı mekaniği, yapı malzemeleri, geoteknik, ulaşım, hidrolik ve sanal gerçeklik laboratuvarları ile lisans ve lisansüstü öğrencilere hizmet verdiklerini bildirdi. Özellikle yeni kurulmuş yapı mekaniği ve sanal gerçeklik laboratuvarlarının son teknoloji ile donatılmış, bölgede tek olma özelliği gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Eren Kıbrıs’ın deprem bölgesinde olması nedeni ile yapı mekaniği konularında eğitim ve araştırma çalışmalarının yapımında kullanılan bu laboratuvarda gerçek anlamda deneyler yapılabildiğini ve sonuçların analiz edilebildiğini vurguladı.

Sanal gerçeklik laboratuvarında kullanıcıların bilgisayarda oluşturulan hayali ya da gerçeğe benzer bir ortamla gerçek mühendislik hizmetlerinin etkileşmelerine tanık olma imkanı bulduklarını belirten Prof. Dr. Eren, sanal gerçekliğin stereoskopik gözlükler ya da modifiye edilmiş monitörler aracılığıyla çalışan görsel bir teknoloji olduğunu aktardı. Sanal gerçeklik sayesinde kullanıcıların bir makete ya da binanın gerçeğine ihtiyaç duymadan üç boyutlu analizleri gerçekleştirebilileceğinin de altını çizdi. Prof. Dr. Eren, diğer çok boyutlu teknolojilerle birleştirildiğinde sanal gerçeklik inşaat safhalarını, iş-mekan-alet ilişkilerini istenilen açıdan üçüncü boyutta görselleştirdiğine dikkat çekti.

Uluslararası Standartlarda Eğitim

Bölümümde toplamda 20’den fazla tam ve yarı zamanlı öğretim elemanı ve 18 araştırma görevlisi bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Eren bölümde 40 değişik ülkeden 1000’den fazla öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti. Tüm öğretim elemanlarının  uluslararası eğitim kurumlarından eğitim aldığını ve kendi dallarında uzman kişiler olduğunu da vurguladı. Yapı mekaniği, yapım yönetimi, yapı malzemeleri, geoteknik, ulaşım ve hidrolik alanlarında uzmanlaşmış olan öğretim üyelerinin konularında bölgede otorite durumunda olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Eren, bölümde lisans ve lisansüstü eğitimi yanında topluma hizmet kapsamında danışmanlıkların verildiğini ve aynı zamanda araştırma çalışmalarının da yoğun bir şekilde devam ettiğini vurguladı.

Prof. Dr. Eren, şu anda sayıları iki bini aşkın mezunu ile DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunlarının dünyanın değişik ülkelerinde uluslararası ortamlarda çalışma olanağı bulduğunu belirterek İnşaat sektörünün ülkelerin ekonomisinde lokomotif bir rol üslenmesinden dolayı özellikle yeni gelişmekte olan ülkelerde inşaat mühendislerine iş olanakları yarattığına değindi. KKTC’de ve dünyada çok fazla sayıda üniversitede inşaat mühendisliği bölümü olmasından dolayı mezunların iş bulmasında rekabet ortamının fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Eren, rekabet ortamından kazançlı çıkmak isteyenlerin özellikle kaliteli eğitim veren kurumlarda eğitim almalarının çok büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Akademik kadrosu ve laboratuvar donanımı güçlü ve uluslararası akreditasyonu olan bölümlerden mezun olan inşaat mühendislerinin her zaman diğer mezunlardan bir adım önde olduğunu dile getiren Prof. Dr. Eren, öğrencilerin üniversite ve bölüm seçerken bunlara çok dikkat etmesi gerektiğini de belirtti. Prof. Dr. Eren,  DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün eğitim, araştırma ve topluma hizmet kapsamında kendini kanıtlamış bir bölüm olma özelliği gösterdiğini ve yeni İnşaat Mühendisi adaylarını davet ettiğini de sözlerine ekledi.