Doğu Akdeniz Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Eğitim Merkezi’nin (DAÜ – KAEM) düzenlediği “V. Uluslararası Kadın Çalışmaları Konferansı” 25 Mart 2015 Çarşamba günü, saat 10:00’da, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilen Açılış Töreni ile başladı.

Ana başlığı, “Neoliberal Söylem ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” olan konferans 27 Mart 2015 Cuma günü sona erecek. Konferans süresince temelde çeşitli disiplinlerarası çalışmalar, akademik platformda ifade edilebilme ve tartışılabilme fırsatına sahip olunacak ve 120 civarında bildiri sunumu gerçekleşecek.  

Açılış konuşmasını gerçekleştiren DAÜ – KAEM Başkanı Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen, söz konusu konferansın KKTC’nin akademik ortamlardan başlayarak varlığını uluslararası platformlarda ortaya koyması ve sesini duyurabilmesinin etkin yollarından biri olduğunu vurguladı. 3 gün sürecek olan konferansta güzel akademik paylaşımların gerçekleşmesi dileğinde bulunan Doç. Dr. Erbilen, konferansın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. DAÜ – KAEM Yönetim Kurulu Üyesi ve Konferans Başkanı Yrd. Doç. Dr. Seda Orbay Yücel, modernleşmenin bugün dünyanın her yerinde paylaşılan bir hayat tarzı olduğunu ifade etti. “Küresel sermayenin durmaksızın genişlemesi, gittikçe daha fazla insanın ağır bedeller altında ezilmesine neden oluyor” ifadelerini kullanan Yrd. Doç. Dr. Orbay, bu durumdan en çok etkilenen kesimin ise kadınlar olduğunu kaydetti. Öğrenci İşlerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hıfsiye Pulhan, toplumdaki cinsiyet ayrımına karşın kalabalık çalışma ortamına sahip olan DAÜ’de böyle bir ayrımın olmadığını görmek ve dile getirebilmenin gurur verici olduğunu kaydetti. 2004’ten beri farklı konferansların gerçekleştirildiğini de ifade eden Prof. Dr. Pulhan, cinsiyet eşitliğine bir yol açacağına inandığını dile getirdi.

dsc_0051-001.jpg

Açılış konuşmalarının ardından davetli konuşmacı Nancy Lindisfarne ise “Sınıf ve Cinsiyet: Mahremiyet, Eşitsizlik ve Neoliberal Proje” başlıklı bir sunum yaparak, yer, zaman ve toplumlara göre cinsiyet ayrımının değiştiğini ifade etti, geçmişte ve günümüzde erkek ve kadın arasındaki sistematik ayrımın hep var olduğundan bahsetti. Lindisfarne, bunun da eşitsizlik olgusunun yerleştiği için insanlara doğal geldiğini dile getirdi.

Söz konusu konferansa Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Akademik İşlerden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Sözen, Mali İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu, Öğrenci İşlerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hıfsiye Pulhan, çok sayıda öğretim üyesi ve katılımcı katıldı.

Konferans kapsamında ayrıca Türkiye üniversitelerinden 40 akademisyenin katılacağı, 2012 yılının Nisan ayından beri altı ayda bir düzenlenen “Üniversitelerde Cinsel Taciz ve Cinsel Saldırıya Karşı Neler Yapılabilir?” konulu çalıştayların yedincisine de ev sahipliği yapılacak.