Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara ile DAÜ TV Haber Spikeri Çiğdem Duvarcı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Kent ve Mimarlık” adlı programa bu hafta DAÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi, Lefkoşa Türk Belediyesi Meclis Üyesi, Yüksek Mimar Onur Olguner konuk oldu. Söz konusu programda “İnşaatlarda Yapı Denetimi” konusu ele alındı.

Onur Olguner, programda Lefkoşa Türk Belediyesi’nde geçtiğimiz dönem başlattıkları İnşaat Sektörü Çalıştayı hakkında bilgiler verdi. Olguner, çalıştayın amacının sektörde kolaylıklar yapma, işlerin daha hızlı ilerlemesini sağlama, daha sorunsuz, daha az bürokratik ve daha az hatalarla sonuca varılmasına aracı olma olduğunu açıkladı. Bu amaçlar doğrultusunda inşaat ruhsatı veren yetkili taraf olan Lefkoşa Türk Belediyesi’nin, İnşaat Müteahhitleri Birliği yanında Mimarlar Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası gibi meslek odaları ve Şehir Planlama Dairesi ile işbirliğinde bir çalışmaya oturduklarına vurgu yapan Olguner, önceliği yapı denetimine ayırdıklarını bildirdi. Olguner KTMMOB yasası içinde kontrollükle ilgili bir madde bulunduğunu, ancak inşaat yapımı sırasında kontrolün ne mal sahibi, ne mimar ne mühendis, ne de müteahhitler tarafından uygulamaya konduğunu ifade etti. İşte bu sebepten ötürü, meslek örgütleri ve K.T. İnşaat Müteahhitleri Birliği ile diğer ülkelerde uygulanan yapı denetimini araştırdıklarını anlatan Olguner, yapılan çalışmayla olası bir yapıda çıkabilecek aksaklıklar için ilgili taraflara sorumluluklar getirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Olguner, tarafların sürece müdahil olmalarını sağlayarak, belediyenin ruhsat verme süreci içerisine yapı denetimini de eklediklerini söyledi. Yapı denetimi hakkında alınması gereken beyannamelerle ilgili bilgi de veren Olguner,  ruhsat başvurusu öncesinde ilgili müteahhit, mimar, mal sahibi ve mühendisin yapım aşamasında binayı kontrol ederek birer beyanname yazmalarını şart koştuklarını söyledi. KKTC’de yapı denetimini ilk uygulayanın Lefkoşa Türk Belediyesi olduğuna vurgu yapan Olguner, binalarda yapım aşamasında yapılan yanlışlıklar sonucu alınamayan ruhsatların önüne geçmek istediklerini de ifade etti. Olguner, tam olarak kişiler arası görev ve sorumlulukları da tanımlayan bir uygulama olan yapı denetimini, 2014 yılında devreye koyduklarını ve 2014 yılından önce vizelenmiş projelerde yapı denetimi aramadıklarını da kaydetti.

 

DAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara ise yapı denetiminin bir maliyeti olmasına karşın elde edilecek faydanın önemli  olduğuna değindi. Programda ayrıca ülkede yaşanan inşaat kazaları sebebiyle, iş sağlığı ve güvenliği konusu da ele alındı. Onur Olguner konuyla ilgili yapmış olduğu konuşmada, Lefkoşa Türk Belediyesi çatısı altında oluşturulan İnşaat Sektörü Çalıştayı’nın yapı denetimi sonrası ikinci ayağının iş sağlığı ve güvenliği olabileceğini ve bu konu üzerinde çalışmalar yapabileceklerini anlattı. 

Kent ve Mimarlık adlı programın söz konusu bölümü 24 Eylül 2014 Çarşamba günü, 13.30 – 14.15 saatleri arasında, tekrarı ise 27 Eylül 2014 Cumartesi günü, 16.00 – 16.45 saatleri arasında BRT – 2 kanalında yayınlanacaktır.