“25 Yıl Öncesine Bakış: Soğuk Savaşın Sonu” başlıklı konferansın açılış konuşmasını DAÜ Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Sözen gerçekleştirdi ve konferansın davetli konuşmacısı Victor Marsh’ı dinleyicilere tanıttı.

Üniversite eğitimini Stanford Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında tamamlayan Victor Marsh, lisansüstü eğitimini Pricenton Üniversitesi Woodrow Wilson School for Public and International Affairs’de almıştır. 2010 yılında ilk yurtdışı görevini Hong Kong’da konsolosluk görevlisi olarak tamamlayan Marsh, daha sonra Washington’da bulunan Amerikan Genel Sekreterliği’ne bağlı olan Kriz Yönetimi ve İletişim Merkezi’nde çalışmıştır. Marsh, Dünya Ekonomik Formu’nun Küresel Ortamı Şekillendirenler Topluluğu üyesidir. Türkçe, Mandarin ve Kanton dillerini konuşan Marsh, şu anda ise Lefkoşa’da bulunan Amerikan Elçiliği’nin siyasal departmanının Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Soğuk savaşın üç yönünden bahseden Marsh, geçmiş liderler tarafından kullanılan stratejileri analiz ederken karar alma süreçlerinde etkili olan liderlik tarzlarından örnekler verdi ve aynı zamanda soğuk savaş sırasında ortaya çıkan teknolojik gelişmelerden de bahsetti.

Konferans sırasında dinleyicileri soğuk savaş dönemini tekrar değerlendirmeye yönelik bilgiler veren Victor Marsh konferansın sonunda günümüzde doğu ve batı arasında ideolojik çatışma olmadığını ancak soğuk savaş dinamiklerinin yine de tartışılması gerektiğini belirtti. Bilindiği üzere soğuk savaş İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra başlamış ve 1991 yılına kadar sürmüştür.