DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, AVM projesiyle ilgili, 18 Aralık 2012 tarihinde DAÜ’nün bir önceki Rektörü tarafından imzalanan sözleşme ve uygulanmaya başlandığı söylenen mimari proje ile ilgili de Mimarlık Fakültesi’nin bilgisinin ve onayının olmadığını duyurdu. 

DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, “Alışveriş ve Eğlence Merkezi” yapımı ile ilgili olarak Mimarlık Fakültesi’nin isminin geçtiği gerekçesiyle açıklama yaptı.

Açıklamada, çeşitli ortamlarda, daha önce çalıştırılan proje arazisinin bir parçasının çıkarıldığının da söylendiği belirtilerek, bu konuyla ilgili de Mimarlık Fakültesi’nden görüş ve/veya onay alınmadığı vurgulandı.

Açıklamada, söz konusu merkezle ilgili Üniversiteye teklif sunan firmaların hazırladıkları avan projelerin,  fakülteleri tarafından değerlendirilmesinin “11.03.2011 tarihli yazı” ile DAÜ Rektörlüğü tarafından talep edildiği kaydedildi.

Fakülte Yönetim Kurulu’nun 23 Mart 2011 tarihinde almış olduğu karar uyarınca Mimarlık Bölümü öğretim üyeleri, Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara ve Yrd. Doç. Dr. Beril Özmen Mayer’in, söz konusu değerlendirmeyi Fakülte adına yapmak üzere görevlendirildiklerine işaret edilen açıklamada, adı geçen öğretim üyelerinin sunulan her iki projeyi de inceleyerek oluşturdukları, görüş ve önerilerini içeren raporu, 5 Nisan 2011 tarihinde Dekanlığa ilettikleri belirtildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Rapora göre; sunulan birinci proje, gerek işlevsel gerekse biçimsel olarak arzu edilen noktadan uzak bulunmuştur. Sunulan ikinci proje ise, işlevsel ve biçimsel sorunlar içermesine karşın, birinci öneriye oranla daha başarılı bulunmuştur. Dekanlığımıza sunulan raporda ayrıca, ‘Bu tür projelerde genel kabulün, yarışma açılması yoluyla mimari projenin elde edilmesi olduğu’ belirtilmiştir. Aynı raporda, başarılı bir tasarımın (kente) etkilerinin, ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan son derece önemli olduğu vurgulanmış, dolayısıyla tasarım açısından arzu edilen noktaya ulaşılmadan sürecin ilerletilmemesi gerektiği belirtilmiştir.

Bu bağlamda, raporda  sunulan görüş ve öneriler dikkate alınarak, sunulan ikinci projenin  raporda belirtilen noktaları da gerçekleştirecek şekilde tekrar geliştirilmesi ve Fakültemiz danışmanlığında sürdürülmesinin mümkün olabileceği görüşü Rektörlüğe iletilmiştir.”

Daha sonra, Rektörlüğün önerisiyle, ilgili firma adına projeyi hazırlayacak olan ekip ile birkaç defa görüşüldüğü belirtilen açıklamada, ekibe projenin geliştirilmesiyle ilgili öneriler sunulduğu kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sözleşme aşaması öncesinde, ‘Çok amaçlı/karma kullanımlı kamusal bir bina olarak ele alınmasının uygun olacağını’ taraflara ifade ettikleri ilgili projeye, Mimarlık Fakültesi’nin Üniversite adına ne şekilde ve hangi koşullarda danışmanlık yapacağı konusunun Sözleşmeye eklenmesi amacıyla Rektörlük ile görüşüldüğü noktada; projenin yapılacağı arazi ile ilgili bazı sorunlar olduğu, bu sorunların Bakanlar Kurulu kararı ile aşılması gerektiği, bundan dolayı projenin tasarım sürecinin ilerletilmesine ara verileceği bilgisi bize verilmiştir. 2011 yılı Ekim ayı sonlarında gelinen bu aşamanın ardından Mimarlık Fakültesi’nin bu konuyla ilgili ilişkisi kalmamıştır.

Bu tarihten sonraki herhangi bir aşamada Fakültemiz, projeyle ilgili herhangi bir bilgiye sahip değildir. Bu bağlamda konunun geldiği en son durumu da basından öğrenmiş bulunmaktayız.”