YÖK tarafından onaylanmış, profesyonel mimarlık eğitiminde uzmanlık derecesi kazandırmayı hedefleyen, proje temelli (tezsiz) bir program olan Mimarlık’ta Tezsiz Yüksek Lisans (MArch) Programı tam zamanlı olarak bir yıl (güz, bahar ve yaz dönemleri), yarı zamanlı olarak ise iki yıl sürüyor. Tam zamanlı programda üç dönem içinde (12 ayda) öğrencilerin toplam 36 kredi ders yükünü ve yaz döneminde yürütülecek dönem projesini tamamlaması bekleniyor. Program ilk kez 2010 Güz Dönemi’nde öğrenci kabul etmiş ve eğitim vermeye başlamıştır.

Gerek Avrupa Birliği, gerekse dünyanın önde gelen üniversitelerinde mimarlık eğitimi ile ilgili yürütülen tartışmalarda, mimarlık eğitiminin beş yıl olması yönünde ortak bir eğilim öne çıkmaktadır. Bugün bazı ülkelerde Mimarlık eğitim süresi beş yıl iken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye’de dört yıldır. Dört yıllık eğitimin beş yıla çıkarılmasının 4+1 modelinde olacağı öngörülmekte ve bu yönde ilke kararları alınmış bulunmaktadır. Bu yaklaşımda,  yürütülmekte olan dört yıllık lisans eğitimi üzerine bir yıllık projeli (tezsiz) yüksek lisans düzeyinde eğitimle beş yıllık eğitimin tamamlanması öngörülmektedir.

Bu bağlamda programda yer alan toplam 10 dersin biri seçmeli, 9’u ise zorunlu derslerdir. Tam zamanlı programda, Güz ve Bahar dönemlerinde her dönem, 4 derse ek olarak bir proje dersi ile iki dönemde toplam 10 ders tamamlanmaktadır. Yaz döneminde ise daha önceden alınmış proje derslerinde hazırlanan bir projenin ihale dosyası proje olarak hazırlanmaktadır. Programda öğrencilere verilen proje konularının gerçek piyasa koşullarına uygun olmasına özen gösterilmekte, bu bağlamda sivil toplum örgütlerinin ihtiyaç duyup hizmet talep ettiği proje konuları ile ülkede açılan yarışma projelerinin konuları dönem projesi olarak yürütülebilmektedir. Bu bağlamda, SOS Çocuk Köyü projesi, Rauf Raif Denktaş Anıt Mezar ve Müzesi yarışma projesi, Mağusa Özel Eğitim Okulu yüzme havuzu projesi, KTÖS sosyal tesis projesi gibi konular tasarım derslerinde ele alınmıştır.

Tasarım derslerinin dışında programda, öğrencilerin yapım ve strüktür, mimari tasarım kuramı, mimarlıkta bilgisayar uygulamaları, yapım ekonomisi, sürdürülebilirlik için yeni yapım teknolojileri, çevre ve sosyal konular, mimarlığın yasal ve yönetimsel yanları gibi alanlarda bilgi birikimini artıracak ve tasarımda daha başarılı olmalarını sağlayacak derslere yer verilmektedir.

Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler Mimari Tasarım konusunda lisans mezunu öğrencilere kıyasla daha geniş birikime ve tecrübeye sahip olacaktırlar. Bu öğrenciler arzu etmeleri durumunda bazı fark dersleri alarak doktora eğitimine de devam edebiliyorlar.

Söz konusu programa dört yıllık mimarlık eğitimi almış, başarıyla mezun olmuş ve kendini profesyonel mimarlık alanında geliştirmek isteyen kişiler başvurabilmektedir.