Avrupa Mühendislik Fakültesi Dekanları Toplantısı’nın amaçları arasında, mühendislik eğitimi ve ilgili araştırmalar konularında deneyim paylaşımı sağlamak ve önemli stratejik, yönetimsel ve başarıma yönelik konuları tartışmak yer almaktadır. Her yıl gerçekleştirilen bu toplantıların önemi, CESAER (İleri Mühendislik Eğitimi ve Araştırma İçin Avrupa Mühendislik Okulları Konferansı) ve SEFI (Avrupa Mühendislik Eğitimi Birliği) tarafından ortak olarak düzenlenmesiyle vurgulanmaktadır. Üretilen çıktı ve sonuçlar, üniversitelerin oluşturduğu bilgi ağına katkıda bulunmakta ve mühendislik eğitimi ile araştırma konularında iyileşme sağlamaktadır. ECED 2015 Toplantısı’nda genel ve özel çalışma grupları, bilgi ağlarına erişimi bulunan Avrupa üniversite Dekan ve yöneticileri misafir edilmektedir. Bu yıl yapılan toplantının ana teması “Küresel Bağlamda Mühendislik” olarak belirlenmiştir. Toplantı, Valencia Politeknik Üniversitesi (UPV), Mühendislik ve Tasarım Fakültesi (ETSID) evsahipliğinde düzenlenmiştir.

Bu yıl ECED 2015 Toplantısı’nda “Küresel Bağlamda Mühendislik Yönetimi”, “Küresel Bağlamda Öğretim ve Öğrenme” ve “Küresel Bağlamda Doktora (PhD) Eğitimi ve Araştırma” konularında çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Toplantıya katılan Prof. Dr. Aykut Hocanın ECED 2015 Toplantısı ile ilgili görüşlerini şöyle aktarmıştır: “Doğu Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde bulunan, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği programları ABET akreditasyonuna sahiptir. Gelecek yıl, 3 program (Bilişim Sistemleri, Mekatronik ve Yazılım Mühendisliği) daha eklenerek akreditasyon süreci 8 toplam program için yenilenecektir. Sürekli iyileştirme döngüsü çerçevesinde, eğitim ve araştırma etkinlikleri geliştirilmektedir. ECED 2015 benzeri uluslararası toplantılara katılım ve deneyim paylaşımı, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin uluslararasılaşma ve kalite vizyonları ile örtüşmektedir. Toplantıda tartışılan akademik yöneticilik, lisans eğitimi ve ilgili sorunlar üniversitemizdekiler ile benzerlik göstermekle birlikte, lisansüstü eğitim ve araştırma konularında Avrupadaki üniversiteler ile aramızda büyük farklar olduğu gözlemlenmiştir. Avrupada, lisansüstü eğitim ve araştırma, genel olarak Endüstrinin talepleri doğrultusunda çözümler oluşturmak için yapılandırılmaktadır. Araştırmalar sonucunda, bilimsel yayınların yanında patent, üretim ve diğer fikri mülkiyet ortaya çıkmaktadır.”