“7. Makineler, Hesaplamalar ve Evrensellik Konferansı”,  9 – 11 Eylül tarihlerinde Salamis Bay Conti Resort Otel’de gerçekleştirildi.

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, DAÜ Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Sözen ilk oturumda yapılan açılış konuşmasında, bu konferans aracılığı ile değerli bilim insanlarını DAÜ ev sahipliğinde ağırlamaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

BASHİROV

DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rza Bashirov ise günümüzde çok sayıda bilimsel çalıştay, panel ve konferans düzenlendiğini, fakat bir bilimsel etkinliğin üniversitenin ve ülkenin tanınırlığına gerçek anlamda katkı sağlamasının katılımcı sayısından ziyade, etkinliğin kalitesi ve bildiriler kitabının uluslararası endeksler ve veri tabanları tarafından taranmasıyla ilintili olduğunu söyledi.

Bashirov, bu bağlamda %56.5’lik bildiri ret oranıyla 7. Makineler, Hesaplamalar ve Evrensellik Konferansı’nın alanında ciddi bilimsel etkinlik olduğunu ve konferans bildiriler kitabının; “Springer, ISI Web of Science, ACM Digital Library, DBLP, Google Scholar, ISI Conference Proceedings Citation Index” ve benzeri saygın endeks ve bilimsel veri tabanları tarafından taranan Springer Verlag yayın evinin, “Lecture Notes in Computer Science (LNCS)” kitap serisi olarak basılmasının önemini dile getirdi.

1442235540.jpg

JÉRÔME DURAND-LOOSE

Makineler, Hesaplamalar ve Evrensellik konferanslar serisinin Yönetim Kurulu Başkanı, Orlean Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Jérôme Durand-Loose, DAÜ yönetimine maddi ve manevi desteklerinden, konferans program komitesine seçici davranmalarından, düzenleme kuruluna titizlikle hazırlanmış güzel organizasyondan ve konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Jérôme Durand-Loose, ayrıca genişletilmiş tam metin bildirilerin SCI Expanded endeksi tarafından taranan Fundamenta Informaticae dergisinde basılması için yayınevi ile anlaşmaya varıldığı bilgisini de verdi.

Konferans süresince ABD, Almanya, Fransa, Büyük Britanya, Hollanda, Japonya ve Çin’in önde gelen üniversitelerinden katılan konuşmacılar Turing makineleri, otomatlar teorisi, hücresel otomat, hesaplanabilirlik teorisi, Petri ağları, paralel modeller, biyoenformatik, fraktaller, saptanabilirlik teorisi alanlarında çeşitli bildiriler sundular.

Konferansın konuşmacılarından Leiden Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Jetty Klein; “Paralellik, tarih ve ağlar”, Sheffield Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mike Stannett; “Rölativistik fizikte hesaplamaların kuramsal doğrulanması”, Renn Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Anne Siegel; “Otomatik endüksiyonlu sistemlerin saptanabilirliği”, Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Linquang Pan; “Nöral P sistemleri: nöronlardan esinlenerek tasarlanan paralel modeller” konulu bildirilerini sundu.

Giessen Üniversitesi’nden Matthias Wendlandt’in; “Tersinir sınırlı otomatlar” başlıklı sunumu en iyi bildiri, Arkansas Üniversitesi’nden Trent Allen Rogers’in “Hiyerarşik kendini montajlayan sistemlerin simülasyon gücü ve kısıtlamalar“ başlıklı sunumu en iyi öğrenci bildirisi ödülünü aldı. Açık problem oturumunda ileriye dönük projeksiyonlar, çözümlenmemiş problemler üzerinde duruldu.

1442235539.jpg