Bilineceği üzere, Doğu Akdeniz Üniversitesi  hukuk, adalet, şeffaf ve hesap verebilirlik kavramlarını benimsemiş bir yönetim tarafından 15 Ekim 2014 tarihinden beri yönetilmektedir. Bu bağlamda, özellikle “hesap sorma” gibi öncellemeler yapılarak,  mevcut yönetimin bazı konuları gizlediği ve gereken adımları atmadığı yönünde sorgulayıcı ve suçlayıcı yayınlar yapılmaktadır.

Öncelikle belirtilmelidir ki, DAÜ yönetimi üniversite içindeki her konuyu DAÜ Mevzuatı bağlamında ele almakta ve bu mevzuata göre gereken adımları atmaktadır. Örneğin, sözü edilen “2014 Uluslararası Yazokulu” ile ilgili olan soruşturma, Murakıp tarafından konuya taraf olan bireylerle teker teker görüşülerek ve erişilebilen belgelere ulaşılarak hazırlanmış ve Kurum olarak sorumlu bulunduğumuz Sayıştay Başkanlığına 28 Nisan 2015 tarihinde iletilmiştir.

Söz konusu raporun dosyası ayni tarihte resmi dağıtımı yapılarak dönemin Emniyet Genel Müdürü Vekiline elden teslim edilmiştir. Kısaca, sözü edilen rapor gizlenmemiştir; sorumlu bulunduğumuz makamlara teslim edilmiştir.

Elbette hazırlanan raporun dosyası basın ile paylaşılmamıştır. Bunun temelinde yatan neden ise, soruşturmanın selametini sağlamakla ilgilidir. Bu da her zaman soruşturmalarda  uygulanan bir yöntemdir.

Bu arada, bir süre önce Murakıp tarafından 2014 yılından başlayarak Üniversiteye acenteler aracılığı ile kayıt bağlamında portal dışı kayıtmış gibi gösterilen evrak sahteleme, sahte belge düzenleyerek maddi kazanç sağlama suçunu işleyen iki çalışanımız tespit edilmiş ve yukarıda belirtilen anlayış doğrultusunda adalete teslim edilmişlerdir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi, Kıbrıs Türkünün başarısı olup, varlığının devamı için son derece önemli bir kurumdur. Bu bilinçle, bu sorumluluğun ağırlığı ile hareket ederek Kurumun ne maddi ne de bilimsel olmak üzere, hiçbir hukuk ihlaline izin vermeyeceğimizi kamuoyuna bildirir, saygılarımızı sunarız.