Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Harutoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen “Sağlıklı Yaşam” programına bu hafta KKTC Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Op. Dr. Ömer Gür ile Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar konuk oldular. Söz konusu programda “Ebola Virüsü Hastalığı” ele alındı.

Programın başında ebola virüsü hastalığının tanımını yapan Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, ebolanın viral kanamalı ateş şeklinde Dünya Sağlık Örgütü’nün de kabul ettiği ciddi bir hastalık türü olduğunu açıkladı. Dr. Bayraktar söz konusu hastalığın son derece ölümlü seyredebildiğini ve tedavisi için hiçbir anti viralin tam olarak işe yaramadığını kaydetti. Ebolanın öldürme oranının %50 – 90 arasında seyrettiğini bildiren Dr. Bayraktar, erken medikal hizmete ulaşıldığında bu oranın % 30 – 40 civarında olduğunu ifade etti. Dr. Bayraktar, hastalığın görüldüğü Afrika ülkelerine bakıldığı zaman, toplumların sosyo – ekonomik düzeylerinin düşük olmasından ötürü hastalığa yakalanan kişilerin medikal hizmete erken ulaşımlarının pek söz konusu olmadığına değindi. Dr. Bayraktar, hastalığın kan ve vücut sıvılarından bulaştığını, 2 – 21 gün  sürede ortaya çıktığını kaydetti. Diğer bulaşıcı hastalıklara nazaran ebolanın ilk semptomlar ortaya çıkıncaya kadar bulaşıcı olmadığını bildiren Dr. Bayraktar, rahatsızlık semptomlarının ilk 5 gün ateş, baş ağrısı, kas – eklem karın ağrısı ve ishal olduğunu söyledi. Dr. Bayraktar 5. günden sonra ateş kontrol altına alınamıyorsa iç organlarda kanamalar başladığını ve organ yetmezliği görüldüğünü, 5 – 7. günlerde diş eti kanamaları ve ciltte bastırınca solmayan döküntüler ortaya çıktığını vurguladı. Dr. Bayraktar erkeklerin iyileştikten 2 – 3 ay sonraya kadar cinsel yolla hastalığı bulaştırmaya devam ettiğine de dikkat çekti.  

Dr. Bayraktar, kişilere hastalıktan korunmak adına tavsiyelerde de bulunarak, özellikle üniversiteli öğrencilere okullar açıldıktan sonra 1.5 ay süreyle kişilerle 1 metrelik bir mesafeyi korumalarını, günde en az 10 defa el yıkamalarını ve grip aşısı yaptırmalarını önerdi.

KKTC Sağlık Bakanlığı Müşteşarı Dr. Ömer Gür ise programda devletin almış olduğu önlemlerden bahsetti. Konunun gündeme 3 – 3.5 ay önce geldiğini ifade eden Gür, Afrika’da 1976 yılından beri dönem dönem görülen ebolanın bu yıl da epidemi yapma riski konusunda uyarıldıklarına değindi. Söz konusu bilginin kendilerine ulaştığı dönemde çalışmalara başlandığını bildiren Gür,  enfeksiyon komitesini toplayıp bir basın açıklaması yaptıklarına değindi. Gür, vatandaşlarımıza öncelikle ilgili bölgelere seyahat edilmemesi konusunda uyarıda bulunduklarını, daha sonra hastalığın görüldüğü bölgelerden ülkemize okumak için gelecek olan öğrenciler olabileceği için YÖDAK ile bir toplantı yaptıklarını söyledi. Toplantıya ilgili tarafların ve üniversite temsilcilerinin katıldığını ifade eden Gür, amaçlarının üniversiteleri bilgilendirmek olduğunu kaydetti. Dr. Gür ülkemizde ilgili bölgelerden ve Nijerya’dan 6000 civarında öğrencinin öğrenim gördüğünü ve yapılan toplantı sonrasında da üniversitelerden söz konusu öğrencilere Ebola konusunda birer bilgilendirme e-postası yollanmasını istediklerini kaydetti. Dr. Gür, öğrencilere Eylül ayında ülkemize gelmeden önce sarı humma ve tifo aşılarını yaptırmaları ve ateşli bir şekilde seyahat etmemeleri konusunda birer bilgilendirme yapıldığından bahsetti.

Dr. Gür bakanlığın ayrıca uçaklara olası bir durumda ulaşabilecekleri telefon numaralarını da içeren bilgilendirme kitapçıkları da yerleştirildiğini söyledi. Ercan Havaalanı’na tedbir amaçlı termal kamera da konulduğuna değinen Dr. Gür, kameraların sadece kişideki ateşi saptayabildiğine dikkat çekti. Dr. Gür ayrıca ilgili ülkelerde 1 ay boyunca kalan kişilerden de, konu hakkında hazırlanan bilgi formlarını doldurmalarını rica ettiklerini söyledi. Amaçlarının panik bir ortam yaratmadan, hasta haklarını da koruyarak tedbirler almak olduğuna vurgu yapan Dr. Gür, panik yapıldığı takdirde olası bir hastalığın da gizlenebileceğini, ülkeye gelen her yolcunun izole edilemeyeceğini belirtti.

Programda ayrıca, uygulamaların tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birer tedbir olduğunun, KKTC’de şu ana kadar hiçbir ebola virüsü teşhisi bulunmadığının da altı çizildi. 

Sağlıklı Yaşam programının söz konusu bölümü 16 Eylül 2014 Salı günü, 18.30 – 19.15 saatleri arasında, tekrarı ise 17 Eylül 2014 Çarşamba günü, 11:00 – 11:45 saatleri arasında, BRT – 2 ekranlarından izleyici ile buluşacak.