Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) televizyonu DAÜTV, yapımcılığını üstlendiği ve hem konukları hem de konuları sebebiyle ilgiyle takip edilmesi beklenen yepyeni bir programı izleyicilerle buluşturuyor.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yücel Vural ile Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Dr. Okan Dağlı her hafta Kanal Sim’de yayınlanacak olan “Salamis Tartışmaları” adlı progamda özelde Gazimağusa kentinin tarihsel süreci, kentin önemi, kültürü gibi konulara açıklık getirirken, genelde de ayrıca tüm Kıbrıs’ın sorunlarına da dikkat çekecek ve çözümleri için önerilerde bulunacaklar. Söz konusu programa kendi alanında uzman konuklar da katılarak katkı koyacaklar. Program her hafta Salı günü, saat 21.00’de, tekrarı ise Pazar günü saat 15.00’te Kanal SİM’de yayınlanacak.

Dr. Okan Dağlı, büyük bir bölge olarak Mağusa’nın 4000 yıllık bir geçmişi olduğunu ifade etti. Bir yap-boz gibi duran bölgede ilk yaşamın Engomi bölgesinde başladığını açıklayan Dr. Dağlı, Engomi’de o yıllarda büyük bir ticaret limanı bulunduğunu anlattı. Dr. Dağlı, limandaki ithalat ve ihracat ile bölgede büyük bir zenginliğin mevcudiyetinden söz etti ve bunun 1000 yıl kadar sürdüğünü kaydetti. Dr. Dağlı, sonraları çeşitli sebeplerle Engomi uygarlığının yıkılması ile Salamis’in bir liman kenti olduğunu ve adanın en büyük antik kent konumuna geldiğini ifade etti. Salamis’in başkentlik de yaptığını bildiren Dr. Dağlı, bölgenin birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yaptığının şimdilerde çıkan tarihi kalıntılarla da herkes tarafından bilindiğini kaydetti.

Dr. Dağlı, “O dönemlerde Lefke bölgesinden gelen bakır ile şu anda Çayönü diye bilinen bölgeden gelen kalay Engomi’den ihraç ediliyordu. Bu ikisinin birleşiminden tunç elde ediliyordu ve belki de Tunç Çağı’nın başlamasında da etken olmuştu. Engomi’de 1950’lerde yapılan kazılarda da Kıbrıs diline ait yazıtlar bulunmuştur.Bulunan yazıtlarla Kıbrıs dili var mı tartışmalarına da bir son veriliyor. Sonrasında Engomi uygarlığı yıkılırken kent Salamis’e taşınıyor ve m.ö. 1100 yıllarında Salamis gerçekten gelişmeye başlıyor. Anadolu’dan gelen Yunanlılar’ın geliştirdiği bir antik kent olma özelliğini taşıyor.”dedi.

Salamis antik kenti ile ilgili kalıntıların son yıllarda yapılan kazılarla henüz %10’unun ortaya çıkarıldığını anlatan Dr.Dağlı, bölge ile ilgili bilgiler verirken geriye kalan %90’lık kentin hala yer altında olduğunu kaydetti. Dr. Dağlı, Salamis’te 2.5 km karelik bir yerleşim bölgesinin ve 5-6 km’lik bir alanda da metropolisi denilen mezarlıkların varlığı ile ilgili bilgiler verdi. Moderatörler programın devamında Salamis’i de kapsayan Mağusa bölgesine uğrayan medeniyetlerin bırakmış olduğu izler, bölgenin çok kültürlü yapısı, yaşanan depremler ve savaşlardan ötürü oluşan göçleri ele alarak günümüz konumuna nasıl geldiği üzerinde söyleşi gerçekleştirdiler.

Salamis Tartışmaları adlı programın söz konusu bölümü 20 Mart 2016 Pazar günü, 15.00 - 15.45 saatleri arasında, Kanal Sim’de yayınlanacaktır.