Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), hükümeti, DAÜ Kuruluş Yasası’nın değiştirilmesi konusunda verdiği sözü tutmamakla eleştirdi.

DAÜ-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, “Cumhuriyetçi Türk Partisi – Ulusal Birlik Partisi Hükümeti’nin programında belirlenmiş ve takvimlenmiş hedeflerden biri olan DAÜ Yasası ne yazık ki Ekim ayı bitmesine rağmen hala Meclis gündemine dahi getirilmemiştir. Öyle anlaşılıyor ki bir hükümet daha DAÜ Yasası konusunda verdiği sözleri tutamayacaktır” denildi.

Açıklamada, mevcut yasanın yetersizliklerinden dolayı, DAÜ’de siyasi müdahalelerin olumsuz etkilerinin yaşandığı, toplu iş sözleşmelerinin ihlal edildiği, yasalara uyulmadığı, keyfi kararlarla personelin işine son verildiği veya istihdamlar yapıldığı, üniversite yönetiminde bulunan kamu kaynaklarının özel şahıslara ve/veya işletmelere peşkeş çekildiği savunuldu.

Hükümet programında, DAÜ’nün özerk ve demokratik bir üniversite haline getirilmesini sağlayacak yasanın üç ay içerisinde çıkarılacağının belirtildiği açıklamada, yeni yasaya göre rektörlük seçimi yapılıncaya kadar, rektörlük mevkisine vekalet öngörüldüğü, son bir yıldır toplu iş sözleşmesi düzenine geri dönüldüğü ve çok önemli adımlar atıldığı kaydedildi. Açıklamada, “Ancak bu süreç yöneticilerin iyi niyetine değil mutlaka yasal düzenlemelere dayandırılmalıdır. Aksi takdirde, gerek Vakıf Yönetim Kurulu 'dan gerekse Rektörlük’ten kaynaklanan kişisel tavırlar ve partizan siyasi müdahaleler yüzünden eski sorunlara dönüş kaçınılmaz olacaktır. Dolayısıyla, zaman daha fazla uzatılmadan yasal düzenleme hemen hayata geçirilmelidir” denildi.

“Demokratik, özerk, hesap verebilir ve şeffaf “ bir yapı için yasanın yenilenmesinin gerektiği, yenileme geciktikçe DAÜ’nün işleyişinde aksaklıklar yaşanacağı savunulan açıklamada, “DAÜ çalışanları artık yönetim kademelerinde oturanların kişisel ajandalarına göre değil, yasa ve kurallarla belirlenmiş bir sisteme uygun olarak yönetilmek istemektedir. DAÜ çalışanları üzerinde uzlaşıya varılmış Toplu İş Sözleşmelerinin yok sayıldığı değil, çalışanların hakkına saygı gösterildiği bir üniversitede çalışmak istemektedir. DAÜ çalışanları aldığı veya almadığı kararlarla üniversiteyi kaosa sürükleyen değil, DAÜ’yü geleceğe taşıyacak vizyona sahip VYK üyelerinin olduğu bir üniversitede çalışmak istemektedir” ifadelerine yer verildi.