Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-Sen), işçi sağlığı ve güvenliğini sağlayacak sistemin, işyeri cinayetlerini önleyecek tedbirlerin, çalışanların tedavi ve rehabilitasyonları için gerekli fonları da içine alacak şekilde oluşturulması gerektiğini vurguladı.

DAÜ-Sen yaptığı yazılı açıklamada, Bangladeş’ten Kuzey Kıbrıs’a gelen bir emekçinin DAÜ Kampüsü içindeki AVM inşaatındaki kazada ağır yaralandığını anımsatarak, ülkede yaşanan iş kazalarına yönelik eleştiriler yaptı.

Açıklamada, “işyeri cinayetleri” diye tanımlanan iş kazları için belirlenmiş komik cezaların, caydırıcı seviyeye getirilmesi istendi.

Suçluların, karın tokluğuna çalıştırılan, emeği göz göre göre sömürülen emekçiler olmadığı vurgulanan açıklamada, sorumluların güvenli iş ortamı sağlamayan, çalışanları iş güvenliği konusunda eğitmeyen, maliyetlerini düşürmekten başka bir şey düşünmeyen işverenler ve var olan yasal düzenlemeleri bile uygulamaktan aciz hükümetler olduğu ileri sürüldü.

İnsan odaklı bir sistemin kurulması ve uygulanmasıyla iş kazalarının tam anlamıyla  önlenemese de, asgari düzeye indirilebileceğine işaret edilen açıklamada, hükümet ve ilgili bakan eleştirilerek, yetkililerden iş kazaları için harekete geçilmesi istendi.