DAÜ-SEN’den yapılan açıklamada, 2009 – 2014 tarihleri arasında yarı zamanlı öğretim üyelerinin sayısının neredeyse tam zamanlıların sayısına eşit olacak kadar artırıldığı ifade edildi.

“Bilinçli olarak, güvencesiz çalıştırılan ve ucuz emek gücü olarak görülen bu grup, diğer DAÜ çalışanlarını finanse eder pozisyona getirilmiştir. Bu anomali kuşkusuz eğitim kalitesini de etkiler hale gelmiştir” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bu anomaliyi ve sömürüyü ortadan kaldırmak üzere DAÜ Rektörlük, VYK ve DAÜ-SEN arasında 19 Şubat 2015 tarihinde imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’nin konu ile ilgili maddesi uyarınca yarı zamanlı meslektaşlarımızın durumlarını iyileştirecek, DAÜ bütçesini sadece yüzde 0,5 oranında etkileyecek ek sözleşme konusunda Rektörlük ile anlaşmaya varılmıştır.”

Ancak Vakıf Yönetim Kurulu (VYK) Başkanı Mehmet Bayram’ın konuyu VYK gündemine almadığı ve sendikanın görüşme taleplerine cevap vermediği için bu ek sözleşmenin hayata geçmediği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“DAÜ’de tartışma götürmeyecek şekilde VYK tarafından toplu iş sözleşmesi ihlali yapılmaktadır, yasalar çiğnenmektedir ve yarı zamanlı çalışan meslektaşlarımızın sömürüsü devam etmektedir.

Uzun yıllar sonra kurumumuzda tesis edilen huzur ortamının bozulmaması için DAÜ-SEN sorumlu davranmaya ve sabırlı olmaya devam edecektir. Ancak çalışma barışının korunması için tüm tarafların üzerine düşeni yapması gerekmektedir. Bu bağlamda VYK’yı konuyu en kısa sürede gündemine almaya ve ek sözleşmeyi onaylamaya çağırırız.

TİS ihlali ve yasaların çiğnenmesi konusunda Çalışma Bakanı’nın ve Başbakan’ın da ivedilikle harekete