Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ülkemizin tek ve ilk Devlet Üniversitesi olmanın sorumluluğu ve yükseköğrenimin topluma hizmet ayağı çerçevesinde DAÜ Sürekli Eğitim Merkezi (DAÜ-SEM) organizasyonu ve DAÜ Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu (BTYO) akademik personeli kanalı ile, KKTC Maliye Bakanlığı’na bağlı, Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi personeline DAÜ BTYO’ya bağlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü eğitmenleri tarafından üç farklı muhasebe alanında, üç aşamalı eğitim kursu verildi.

DAÜ BTYO Müdürü Doç. Dr. Mustafa İlkan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada yükseköğrenimin üç bacaklı bir mekanizma olduğunu ve bu bacaklardan birinin de topluma hizmet ayağı olduğuna vurgu yaparak DAÜ’nün ilk ve tek Devlet Üniversitesi olma sorumluluğu çerçevesinde her alanda ve değişik kesimlere eğitim programları sağlayarak hizmet ve servis sektörlerinin hizmet ve servis kalitelerinin artırılmasına yönelik faaliyetlerini sürdürdüğüne vurgu yaptı. DAÜ BTYO’nun bir mesleki eğitim birimi olarak topluma hizmet aşamasında en önde gelen DAÜ akademik birimi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. İlkan, bu hizmetlerin DAÜ BTYO’nun misyonu olduğunu da belirtti.

DAÜ BTYO’ya bağlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı öğretim görevlileri Ayhan Tecel, Güzide Atai ve Kezban Arat tarafından yürütülen eğitim programının ilk iki aşaması Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi’nde verildi. Kursun ilk aşaması “Temel Muhasebe” konusunda olup Güzide Atai tarafından verildi. Kursun ikinci aşaması ise “Denetim” konusunda olup Kezban Arat tarafından verildi. Kursun üçüncü aşaması, DAÜ BTYO, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları laboratuvarında, “Bilgisayarlı Muhasebe” konusunda, BTYO Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümü koordinatörü Ayhan Tecel tarafından verildi.

Kurs kapsamında; muhasebenin temeli, temel finansal tablolar, muhasebede hesap, kayıt yöntemleri, dönem sonu işlemleri, denetimin genel çerçevesi, denetim standartları, meslek ahlakı kuralları ve kalite kontrol standartları, hileli finansal raporlama ve denetimin yasal sorumluluğu, denetimin hedefleri, iç kontrolü tanıma ve kontrol riskini değerleme, denetim programının yürütülmesi, denetim kanıtları ve denetim teknikleri, denetim çalışmalarının tamamlanması ve raporlama, denetim alanları itibariyle denetim işlemleri, bilgisayarlı muhasebenin tanımı ve tarihçesi, muhasebe yazılımları, EXPERT muhasebe yazılımında şirket açılması, işletmenin kurulması, açılış bilançosu, açılış kaydı, günlük işlemler, cari hesaplar ve finansal tabloların muhasebe yazılımında çıkarılması konularında gerek yeni gelişmeler ve gerekse bilgi tazeleme kapsamında bilgiler aktarıldı.

Kurs sonunda, KKTC Maliye Bakanlığı’nda düzenlenen törende katılımcılara, KKTC Maliye Eski Bakanı Birikim Özgür, Müsteşar Ahmet Havutçu, Özel Kalem Müdürü Emete Baylan, Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi Müdürü Şifa Karahasanoğlu, DAÜ-SEM Başkanı Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı, DAÜ-SEM Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Orhan Korhan ve DAÜ-SEM Koordinatörü Nibel Tektan tarafından katılım sertifikaları verildi.

DAÜ BTYO Müdürü Doç. Dr. Mustafa İlkan ayrıca yapmış olduğu açıklamada DAÜ BTYO’nun Elektrik ve Elektronik Teknolojisi, Bilgisayar Programcılığı, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, İnşaat Teknolojisi, harita ve Kadastro, Tıbbi Dökümantasyon Yönetimi, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi alanlarında 2 ve 3 yıllık programları ile eğitim vermekte olduğunu ve ayrıca dört yıllık Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri alanında hem lisans hem de yüksek lisans programları ile faaliyetlerini sürdürdüğüne vurgu yaptı. Tüm programlarının Avrupa Birliği onaylı (ASIIN ve FIBAA Almanya) olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. İlkan, KKTC meslek liseleri mezunlarının BTYO’ya sınavsız giriş  ve ayrıca doğrudan Devlet burslu olarak da kayıt yapabileceklerine vurgu yaptı.