Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mimarlık Fakülteleri arasında yürütülen akademik işbirliği protokolü çerçevesinde ortak mimari stüdyo uygulaması 2015-2016 Akademik Yılı Güz Dönemi’nde de devam ediyor.

İşbirliği protokolü kapsamında DAÜ Mimarlık Bölümü ARCH 392 dersi öğrencileri Ekim ayı içerisinde İstanbul’a teknik gezi düzenlediler. DAÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nde yürütülen ARCH392 kodlu “Mimari Tasarım Stüdyosu IV” dersi ile YTÜ Mimarlık Bölümü’nde yürütülen MT5 kodlu “Mimari Tasarım Stüdyosu 5” dersi arasındaki etkin işbirliği sonucunda, İstanbul’un Tuzla ilçe sınırlarında bulunan seçilmiş proje alanında “işçi sınıfına yönelik konut projesi” yürütülüyor.

Gerçekleştirilen söz konusu teknik gezi sırasında öğrenciler öncelikle çalışma alanında analizler yaptılar. Ardından YTÜ kampüsü Mimarlık Fakültesi Toplantı Salonu’nda, MT5 kodlu Mimari Tasarım Stüdyosu koordinatörü Doç. Dr. Candan Çınar Çıtak bölge gelişimi, seçilen arazinin özellikleri ve proje içeriği üzerine DAÜ Mimarlık Bölümü öğrencileri ve öğretim üyelerine detaylı bilgiler verdi.

Teknik gezi sonunda öğrenciler proje için seçilen kent ve bölgeyi detaylı tartışma fırsatı yakaladılar. Ayrıca kullanıcıya yönelik konut kavramı sorgulanarak, fiziksel ve sosyal dönüşümün birlikte sağlanacağı mekansal projelerin oluşturulması hedefi şekillendi. İki günlük teknik gezi sonrasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) dönüş yapan ARCH 392 stüdyosu öğrencileri analiz, maket ve araştırma grupları olarak çalışmalarına devam edip, öğretim üyeleri eşliğinde kendi tasarımlarını geliştiriyorlar.

İşbirliği kapsamında gerçekleştirilecek olan proje DAÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek, öğretim üyelesi ve stüdyo koordinatörü Doç. Dr. S. Müjdem Vural, öğretim görevlisi Emre Akbil ve Ali Tanrıkul yürütücülüğünde ve araştırma görevlileri Sanaz Nezhadmasoum ile Erman Berkay desteğiyle kurgulanmaktadır. YTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü özellikle İstanbul’da yütütülen çalışmalara yoğun destek sağlamıştır.