Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Kıbrıs Türk Diyabet Derneği işbirliği ile 20 Kasım 2015 Cuma günü, saat 09:30’da “2015 Kıbrıs Diyabet Çalıştayı” gerçekleştirildi. Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda saat 09:30’da gerçekleştirilen açılış töreni başlayan çalıştay ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) diyabet hastalığı masaya yatırılarak diyabet hastalarının durumları üzerinde çalışmaları içeriyor.

Saygı Duruşu ve İştiklal Marşının ardından DAÜ Tanıtım Filmi gösterimi ile başlayan çalıştay açılışda konuşan Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Koordinatörü Caner Arca diyabetle ilgili istatistikler incelendiğinde diyabet hastalığının çığ gibi buyüdüğünü belirtti. Arca, 2013 yılından 2014 yılına kadar diyabet hastalarında dünya genelinde 33 milyon artış olduğuna değindi. Arca, çalıştayın diyabet hastası olmadan nasıl önlenebileceği ve hastaların neler yapması gerektiği konusunda araştırmacılara ışık tutacağına inandığını da aktardı.

dsc_0906.jpg

“Hareketsiz, Stresli Yaşam ve Sağlıksız Beslenme Diyabeti Artırıyor”

Arca’nın ardından konuşan Türk Diyabet Vakfı Kurucularından Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabet hakkında geniş bilgiler vererek diyabetin tüm dünya için büyüyen bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti. Türkiye’deki diyabet hastalarının sayısı ve durumu hakkında katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. Yılmaz, hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve stresin diyabet hastalığının artmasında önemli bir etken olduğunu vurguladı.

Avrupa Diyabet Federasyonu Avrupa Bölgesi gelecek dönem Başkanı Prof. Dr. Şehnaz Karadeniz ise gerçekleştirdiği konuşmasında diyabet hastalığının hem dünyada hem Türkiye’de büyük bir sorun olduğunu belirterek dünyada yaklaşık 415 milyon diyabet hastasının olduğuna vurgu yaptı. Diyabetin kronik bir hastalık olduğunu aktaran Prof. Dr. Karadeniz, toplumun bu konu ile ilgili bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Arabayı Parket, Asansörü Terket, Sağlığa Adım At”

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç, diyabet ve diyabet hastaları hakkında bilgiler vererek gerçekleştirilen çalıştayın diyabetle mücadelede önemli bir rol oynayacağına inandığını aktardı. KKTC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Daire Müdürü Dr. Emine Güllüelli ise diyabetin önlenmesi ve koruma altına alınmasının önemini dile getirerek diyabet hastalığının her yaş grubunda görülebileceğine vurgu yaptı. Dr. Güllüelli, diyabet hastalığına yakalanmamak için önerilerde bulunarak Sağlık Bakanlığı’nın da konu ile ilgili çalışma yürüttüğüne dikkat çekti. Dr. Güllüelli çalıştayın başarılı geçmesini dileyerek sözlerini “Arabayı Parket, Asansörü Terket, Sağlığa Adım At” sloganı ile tamamladı.

“Kaliteli Yaşam Demek Sağlık Demektir”

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam gerçekleştirdiği konuşmasında kendi yaşantısından örnekler vererek monotonlaşan hayatın içinde sağlıklı yaşam için yeterli  özveriyi gösteremediğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Osam, diyabet hastalığının günden güne arttığına dikkat çekerek çalıştayın KKTC için önemli olacağına inandığını belirrti.

KKTC Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber söz konusu çalıştayın son derece önemli olduğuna değinerek  sözlerine “kaliteli yaşam sağlık demektir”  şeklinde devam etti. Gelişen teknolojinin sağlığın alehine çalıştığına vurgu yapan Dr. Siber, sağlıklı yaşamın devlet desteği ile oluşabileceğine aktardı. Meclis Başkanı olarak Lefkoşa’da yürüyüş alanları yapmak için sosyal sorumluluk projesi başlattığına vurgu yapan Dr. Siber, sağlıklı nesiller yetiştirmek için sağlıklı şehirler yaratılması gerektiğini aktardı.

Açılış töreninin ardından çalışma grubları “Diyabetin Önlenmesi ve Diyabetten Korunmada Koruyucu Hekimlik ve Yataklı Tedavi”,  “Diyabete Bağlı Komplikasyonların Kontrolü ve Önlenmesi”, “Diyabet Bakım Ve İzlem Kalitesinin Geliştirilmesi”, “Diyabetin Ekonomik ve Finansal Yöntemleri”, “Diyabet Bilgi Sistemleri İhtiyacı ve Ulusal Kayıt Sistemleri”, “Hastalar Açısından Değerlendirmeler, Hasta Haklarının Güçlendirilmesi”, “Diyabette Toplumsal Farkındalığın Geliştirilmesi” ile “Sağlık Ekibi, Toplum ve Hastanın Eğitilmesi” konularında çalışmalar gerçekleştirdi. Her bir konu için hazırlanan ortak raporların katılımcılara sunulması ve değerlendirilmesi ile 2015 Kıbrıs Diyabet Çalıştayı sona erdi.

dsc_0910.jpg

dsc_0917.jpg

dsc_0924.jpg  dsc_0929.jpg

dsc_0936.jpg  dsc_0942.jpg