Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ekonomi Bölümü tarafından düzenlenen ve başkanlığını DAÜ Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Bağzıbağlı’nın yaptığı Ekonomik Araştırmalar Merkezi Seminerleri, İşletme ve Ekonomi Fakültesi’nde başladı.

Ekonomik Araştırmalar Merkezi Semineri kapsamında “EBRD Geçiş Raporu 2015-2016 Finansı Yeniden Dengeleme: Büyüme İçin Fon Çeşitlendirilmesi (Transition Report 2015-16 Rebalancing finance: diversifying funding for growth)” konusu ele alındı. Söz konusu seminer Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası - EBRD, Kıbrıs Yerleşik Ofis Başkanı Libor Krkoska, EBRD Londra Ofisi Baş Ekonomistlerinden Çağatay Bircan ve EBRD Kıbrıs Yerleşik Ofisi Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler - KOBİ - Finans ve Kalkınma Grubu Analisti Bilgehan Kayalar’ın da katılımıyla gerçekleşti.

DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Bağzıbağlı’nın açılış konuşmasıyla başlayan seminer, Libor Krkoska’nın kısa konuşmasından sonra Çağatay Bircan’ın sunumuyla devam etti.

İşletme ve Ekonomi Fakültesi öğretim üyeleri, araştırma görevlileri, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen seminerde, konuşmacı Çağatay Bircan “Küresel mali kriz dış dengesizliklerde önemli bir azalmaya sebep olmasına rağmen bu dengelenme yatırım seviyelerinde azalma pahasına gerçekleşti.” dedi. Raporun bulgularına göre yatırımı bölge ekonomilerinin gelişmişliklerine göre beklenen seviyeye geri getirmek için yılda 75 milyar dolar civarında daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirten Bircan, “Düşük yatırım miktarları ve kredi daralmasına rağmen bölgedeki finansal olmayan sektörün borcu artış göstermiştir. Bu ek yatırım ihtiyaçlarının karşılanması için mali sektörün yeniden dengelenmesi gerekmektedir.” ifadelerine de yer verdi.

Bircan “Rapor özsermaye finansmanının özel sermaye odaklı firmalarda yatırım ve verimlilik artışlarını destekleme konusunda oynayabileceği rolü vurgulamaktadır. Raporda vurgulanan bir diğer önemli mesaj yabancı para cinsinden finansmandan yerel para cinsinden finansmana geçilmesi gereksinimidir. “ şeklindeki konuşmasıyla söz konusu raporun bulgularını DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi’yle paylaştı. 

Seminerin sonunda konuşmacı ve katılımcılara teşekkür konuşması yapan Yrd. Doç. Dr. Kemal Bağzıbağlı, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çeşitli konularda bilgilenmesi ve araştırmalarını sunmalarına fırsat vermek için seminerlerin haftalık olarak düzenli bir şekilde devam edeceğini belirtti. 

dsc_0007-006.jpg

dsc_0009-005.jpg

dsc_0024-003.jpg