BYA

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) örgütlü sendika olan DAÜ Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ-BİR-SEN) dün rektörlük önünde eylem gerçekleştirdi. Taşeron şirket çalışanlarının haklarının verilmediği gerekçesiyle gerçekleştirilen eyleme, DAÜ’de taşeron firmalara bağlı olarak çalışan temizlik görevlileri ve özel güvenlik elemanları katıldı.

Eylemde, “Taşeron (kölelik) Düzenine Son”, “Taşeronun kölesi olmayacağız” şeklinde pankartlar açıldı. Çalışanlar, işten çıkarılma korkuları olduğu halde bu eyleme katıldıklarını söylerken, sendikaya üye olmak isteyen bazı arkadaşlarının işten çıkarıldığını öne sürdüler. Çalıştıkları günlerin ödendiğini belirtilen çalışanlar, haftasonu tatili, bayramlar, resmi tatiller gibi okulun kapalı olduğu günlerde çalışmadıkları için ödenmediklerini, hasta olma lüksü olmadıklarını çünkü raporun kabul edilmediğini ifade ederek asgari ücretin altında maaş aldıklarını söyledi. Yıllık izinlerinin dahi olmadığını belirten çalışanlar sendikaya üye olmamaları için şirket tarafından baskı gördüklerini dile getirdi. Çalışanlar işten atılma korkusu yüzünden isimlerinin gazetede yayınlanmamasını istedi.

DAÜ-BİRSEN Genel Sekretari Tevfik Yoldaş ve örgüt sekreteri Hüseyin Zorba, yaşanan sorunların sebebinin taşeron firmalar değil vakıf yöneticileri olduğunu söyleyerek eylemi rektörlük binası önünde gerçekleştirdiklerini belirtti. Sendika temsilcileri taşeron firmaların denetçisinin vakıf yönetimi üyeleri olması gerektiğini ancak hiçbir denetim olmadığını günün sonunda mağdur olanın çalışanlar olduğunu ifade ettiler. Çalışanların hiçbir sosyal hakkının verilmediğini belirten Zorba, haklarını savunmak için sendikaya üye olmamaları için baskı yapıldığını da bildiklerini sözlerine ekledi.

Taşeronluk sisteminin modern köle pazarları olduğunu belirten Yoldaş, isteklerinin aracıların yani taşeronluk sisteminin ortadan kaldırılması olduğunu, işçilerin DAÜ bünyesi altında sosyal hakları verilerek işlerine devam etmelerini istediklerini dile getirdi.