Oshan SABIRLI

VYK KARARINI VERİYOR

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu, DAÜ’de yaşanan rektör krizinin aşılması için düğmeye basıyor. 14 Ekim’de görev süresi dolacak olan DAÜ Rektörü Prof.Dr. Abdullah Öztoprak için yeni 5 yıl için onay verilmesi bekleniyor.

EĞİLİM ÖZTOPRAK YÖNÜNDE

DAÜ VYK Başkanı İsmail Arter, VYK’nın henüz bir karar vermediğini ifade ederken, kararın çok kısa bir süre sonra verileceğini ve bunun oybirliği ile verilecek bir karar olması için çalıştıklarını kaydetti. Arter, DAÜ rektörünün değişmemesi yönünde bir eğilimin olduğunu ifade ederken, son kararı VYK’nın vereceğinin altını çizdi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde 14 Ekim tarihinde görev süresi dolacak olan DAÜ Rektörü Prof.Dr.Abdullah Öztoprak’ın, görevine devam edip etmeyeceği yönündeki belirsizlik sürerken, DAÜ Rektörü’nün değişmesinin beklenmediği ifade ediliyor. Konu ile ilgili Detay’a değerlendirmelerde bulunan DAÜ VYK Başkanı İsmail Arter, kararın oy birliği ile verilmesini arzuladıklarının, VYK’nın ise henüz tam bir karar üretmediğinin altını çizdi.

VYK KARARI BEKLENMEDİ

DAÜ’de Senato’nun aldığı karar ile rektör seçimi için münhal açılması ve eğilim yoklaması yapılması, üniversitede bulunan sendikaların tepkisine neden olurken, VYK’nın talepte bulunması beklenmeden senato kararı ile prosedür işleme konulmuştu.

MEVZUAT EKSİKLİĞİ VAR

DAÜ VYK Başkanı İsmail Arter, 2014 yılı Ocak ayında göreve geldiğini, Doğu Akdeniz Üniversitesi, DAÜ-VYK’nın hiçbir kararı oy çokluğu ile geçmediğini, tüm kararların oy birliği ile alındığını kaydetti. Arter, bu nedenden dolayı, rektörlük ataması konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için Çalıştıklarını ifade etti. Arter, “Çünkü mevzuat eksikliği oldu. Bu süreçlerin ne zaman başlayacağı, nasıl yaşanacağı konusunda mevzuatta bir şey yazmıyor. 14 Ekim’de görev süresi dolacak olan Prof.Dr. Abdullah Öztoprak için senato kararı ile Mayıs - Haziran ayında eğilim yoklaması yapıldı ve bize önerildi. Mevzuat diyor ki, “Senato önerir, VYK atar”. Dolaysı ile VYK önünde, tek bir adayı atama yada kabul etmeme gibi bir seçenek vardır. Ben, kendi tecrübelerime göre, nasıl daha önce tüm kararları anlaşarak, oy birliği ile geçirdik, bunun da oy birliği ile neticelenmesini istiyorum” dedi.

DOĞRU ZEMİN BEKLENDİ

Arter yaşanan süreçte kamuoyuna yansıyan ve gerginliklere de neden olan prosedür ve VYK’nın kararı konusunda çekimser gözükmesini de değerlendirdi. Arter, “Bizde çalışma sistemi şöyledir, bunu bir ön çalışması gerekir. Biz önergeler geldikten sonra muhakkak yönetim kurulu üyeleri olarak, bir gün önceden değilse bile toplantı öncesinde bir yarım saat kendi aramızda konuşuruz. DP veya CTP olması fark etmez. Telefonda da konuşabiliriz. Toplantı salonunda aramızda tartışma olmaz, yapılan tüm tartışmalar olumlu şekilde geçer. Kararların oy birliği ile geçmesi değerlidir. Bunun da önemli bir karar olması için o zemine gelmesini bekliyordum” dedi.

SAYIN REKTÖR GÖREVİ BAŞINDADIR

VYK Başkanı, henüz net bir karar verilmediğini ve kararın VYK’nın resmi toplantısından çıkacağını ifade ederken, “VYK üyeleri ile konuştuk, 1-2 gün içerisinde değerlendirmek üzere yeniden konuşacağız. Resmi toplantıya gidildiğinde çıkacak cevap ta belirlenmiş olacak.

Dolayısı ile 15 Ekim’de görev süresi dolacak olan sayın Abdullah Öztoprak için, şimdi görevde olan bir rektör için, geldiydi, gittiydi gibi bir tartışmanın yaşanması bana olağan gelmez. sayın Rektör görevi başındadır. İşler tamam yürümektedir. o süreç biraz erken başladığı için görev süresi dolmadan acele acele başlandığı için konu farklı gelişti” yorumunda bulundu.

YENİ SEÇİM SÜRECİ SIKINTILI

Yeni münhal açılabilir mi? şeklindeki bir soruya karşılık ise Arter “o noktaya gelmedik. Biz VYK üyesi arkadaşlar, bunu değerlendireceğiz ve gündeme alacağız. Öyle bir sürecin yaşanacağını tahmin etmiyorum. onaylanırsa göreve devam edecek. “onaylanmaz ise” gibi bir konuyu şu an itibarı ile değerlendirmek istemiyorum. Çünkü o noktada bir eğilim gözükmüyor. Çünkü şu anki mevzuata göre, başka bir sürecin yaşanması, baştan bu olayların olması sıkıntılıdır. Bu yasa ve bu yönetmeliklere göre, Abdullah Bey’in 1 ayı kalmıştır, yeniden ataması gündemdedir ama Tüm VYK adına bunu söylemem mümkün değil” dedi.