Olayın geneline bakılması gerektiğini dile getiren Uluçay, sadece rektöre bakarak değerlendirme yapılmaması gerektiğini belirtti.

Uluçay, DAÜ’deki Rektör konusunda da gerekli adımların atılacağını söyledi.

Belediyelerin, bölge insanına su göndermekte zorlandığını ve bu nedenle 3 belediyeye su dağıtım ücreti ödendiğini ifade eden Uluçay, bu tür uygulamanın UBP hükümeti döneminde de yapıldığını söyledi.

Tarımsal arazilerle ilgili yapılan müracaatlar ve kiralanan yerlerle ilgili bilgiler de aktaran Uluçay, geçen yıl %20 olan ihtilaflı alanın bu  yıl yaklaşık %7-8’e düşürüldüğünü kaydetti.

TÖRE

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, KKTC’de temel insan haklarıyla ilgili güncel konuşmasında, dünyanın insan haklarından bahsettiğini ancak Kıbrıslı Türklere ve gençlere yapılan insan hakkının göz ardı edildiğini söyledi.

Töre, Kıbrıs Türk gençlerinin sporda dünya ile buluşamamasının insan hakları ile bağdaşmadığını ifade etti. Ulaşımda çok ciddi sorunlar yaşandığını, bu nedenden dolayı da direkt uçuş yapılmadığını söyleyen Töre, direkt ticaret yapılmaması gibi bir çok sorunun uluslararası kuruluşların Kıbrıs Türklere karşı gösterdiği kısıtlamalardan kaynaklandığını belirtti.

Ülkede yaşanan olumsuzluklara da değinerek, birçok konuda eylemler yapıldığını dile getiren Töre, sorunların ancak “bıçak kemiğe dayanınca” dikkate alındığını söyledi.

PİLLİ

UBP Milletvekili Ali Pilli de, sağlık, narenciye ve elektrikle ilgili yaptığı konuşmada, Bakanlar Kurulu’nda kronik hastaların hastanelerden 2 aylık yerine 4 aylık ilaç alabilmeleri yönünde karar aldığına işaret ederek, ancak bunu yararlı bulmadığını, sadece ilaç israfını getireceğine inandığını söyledi.

Hastanelerde ve sağlık merkezlerinde yeterli ilaç bulunmadığına da değinen Pilli, hastaların yaşadığı zor durumları anlattı. İlaç düzenlemelerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Pilli, özellikle kronik hastalıkların doktor kontrolünden geçerek bir aylık ilaç almaları gerektiğini belirtti.

Narenciye üreticilerinin ürün bedellerini almadığını ifade eden Pilli, üreticilerin 19 milyon TL alacağı olduğunu ve bunu beklediğini söyledi.

Elektrik Kurumu’nu “Elektrik Kurumu Cumhuriyeti” olarak lanse eden Pilli, Elektrik Kurumu’nda yaşananların takipçisi olacaklarını belirtti.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, özellikle kronik hastaların önemine değinerek, kendilerinin yeni açılımlar getirerek birçok sorunları asgariye indirdiklerini kaydetti.

Gülle, birçok hastanın ilaç yazdırmak için geldiğini ve doktorların hasta bakmak yerine ilaç yazmaya gelen hastalarla ilgilendiğini ifade ederek, bu sıkıntıyı aşmak için Bakanlar Kurulu’nun böyle bir karar aldığını belirtti.

Hedeflenen otomasyonları da anlatan Gülle, hastaların ilaçlarını hızlı almalarını ve sıraya girip randevu alıp sadece ilaç yazdırmak için doktora görünmemesini sağlayacaklarını dile getirdi.

Röntgen teknisyeni için de kadro artırma yoluna gidildiğini söyleyen Gülle, MRI çekiminde personelin çalışma süresinin yoğunluğundan kaynaklanan sorunların da böylece çözülebileceğini kaydetti.

Genel Kurul’da daha sonra meclis araştırmaları ile ilgili bölüme geçildi.

Bu bölümde bugüne kadar devlet kadrolarına yapılan tüm istihdam şekillerinin yürürlükteki mevzuatlarca yapılıp yapılmadığı araştırma komitesinin raporunun sonuçlandırılamamasına ilişkin raporu Komite Başkanı Arif Albayrak tarafından okundu.

Genel Kurul’da daha sonra yazılı sorular bölümüne geçildi ve sorular ile cevapları okundu.

TDP Milletvekili Zeki Çeler’in hastanelerdeki acil servilerinde 30TL alınmasının yasal olup olmadığı yönündeki sorusuna cevap veren  Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, sağlık kurumları ücretler kalitesi tüzüğünün olduğunu, mesai veya acil durumlarda alınacak ücretleri belirlediğini dile getirerek, acil servis muayene ücretinin 12.5 TL olduğunu, bunun 15 TL olarak artırıldığını kaydetti.

Özellikle mesai sonrası olduğunda bunun iki katı yani 30 TL olabileceğini dile getiren Gülle, acil servislere gerçek anlamda başvuran hastaların hiçbirinden ücret alınmadığını, ancak acil servislere başvuran hastaların %20-30’unun acil olduğunu söyledi.

Gülle, acil hasta olmayan hastaların acile başvurması halinde 10 TL alındığını fakat yapılan tüzükle 30 TL de alınabileceğini dile getirdi.

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeker, bu uygulamanın memurun inisiyatifinde olacağını dile getirerek, halkın bu duruma hazır olması gerektiğini, hastanelere gidildiğinde 30 TL ödemeyi göze almaları gerektiğini, bu uygulamanın da böylece yasal olduğunu öğrendiğini kaydetti.

UBP Milletvekili Erdal Özcenk, Başbakan’ın “DAÜ’yü rekabet gücü yüksek, demokratik, şeffaf ve özerk biçimde yönetilen bir kurum haline getirmek için kuruluş yasasını yeniden düzenleyeceğiz” sözüne atıfta bulunarak, üzerinden 55 gün geçtiğini belirterek, yaşanan kaosun ne zaman sonlandırılacağı konusunda Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na sözlü soru yöneltti.

Bugünkü çalışmalarını tamamlayan Genel Kurul bir sonraki bileşimini, 24 Kasım Pazartesi Günü saat 10.00’da yapacak.