Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam ve heyeti İran’a ziyaret gerçekleştirdi. DAÜ heyeti İran’ın başkenti Tahran ve Kerman şehrinde çeşitli temaslarda bulunarak kurumsal işbirlikleri ve teknik incelemelerde  bulundu.

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam ile Tanıtım İşleri’nden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Amca, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fethi Şahin, Halkla İlişkiler ve Basın Müdür Vekili Murat Aktuğralı ve İranlı öğrenci temsilcilerinin de katıldığı İran ziyareti 30 Ekim – 3 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleşti. DAÜ heyeti İran’da, İran Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanlığı, Bilim Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Tahran Büyükelçiliği, Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi, Kerman Tıp Üniversitesi, Uluslararası Azad Üniversitesi, Shahid Bahonar Üniversitesi ve çeşitli eczacılık laboratuvarlarına ziyaretlerde bulunarak temas ve incelemeler yaptılar. KKTC’nin lisans, yüksek lisans ve doktora derecesinde İran Yüksek Öğrenim Bakanlığı tarafından denkliği bulunan tek üniversite olan DAÜ, üniversitenin geleceğine dair çok önemli temaslarda bulunarak dünya üniversiteleri arasında çok saygın bir yeri olan kurumlarla işbirliklerine imza attı. DAÜ heyeti bugüne kadar devlet düzeyinde en üst düzeyde ağırlanarak, devlet yetkililerine gerçekleştirdikleri ziyaretlerde iki ülke arasında tıp, eczacılık ve eğitim alanında var olan işbirliklerinin daha ileriye nasıl taşınacağı konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Ziyarette, İran Devleti’nin kanser araştırmaları, ilaç geliştirme araştırma laboratuvarları, obezite ve beslenme alışkanlıkları ile genel anlamda bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi konusundaki tecrübelerini ve KKTC’deki uygulama alanlarına sağlanabilecek destek konuşuldu.

img_0042.jpg

Dünya Üniversitesi Olan Tahran Tıp Üniversitesi İle İkili Anlaşma:

İran’ın en iyi ilk 3 ve dünyanın ilk 100 üniversitesi arasında bulunan Tahran Tıp Üniversitesi ile DAÜ arasında tıp ve eczacılık alanlarında akademik işbirliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokol öğretim üyesi ve öğrenci değişimi, staj, teknik bilgi alışverişi gibi konuları kapsıyor.

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam gerçekleştirdikleri ziyaretlerin öneminden bahsederek, akademik konularda ve araştırmalarda dünyada saygınlığı bulunan kurumlarla yapılan işbirliklerinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Gerçekleştirdikleri ziyaret ve anlaşmaların DAÜ’de eğitim alan tıp ve eczacılık öğrencilerine büyük faydalar sağlayacağını dile getiren Prof. Dr. Osam, “DAÜ yapacağı sağlık alanındaki bilimsel çalışmalarla ülkemize de büyük katkılar sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı. İran Devlet yetkililerine üniversite hakkında detaylı teknik bilgiler verildiğini ve Türkiye Cumhuriyeti Tahran Büyükelçiliği’ne de nezaket ziyareti yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Osam, gösterdikleri ilgi ve alakadan ötürü başta İran Devleti Lefkoşa / Kıbrıs Büyükelçiliği olmak üzere tüm yetkililere teşekkür etti. DAÜ’nün gerçekleştirdiği ziyaretler bakanlık ve üniversitelerin web sitelerinin yanı sıra İran basınında da geniş yer aldı.

img_0148.jpg